Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Ξηρασία στην Ιταλία: Απειλή για το ελαιόλαδο

22-07-22 | 09:09
Ξηρασία στην Ιταλία: Απειλή για το ελαιόλαδο

Οι προμήθειες ελαιόλαδου, ρυζιού για ριζότο και πασάτα ντομάτας στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να μειωθούν σημαντικά καθώς η βόρεια Ιταλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των 70 τελευταίων χρόνων, η οποία αυξάνει ακόμα περισσότερο το κόστος διαβίωσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, ειδικοί εισαγωγείς ετοιμάζονται για αυξήσεις στις τιμές κατά 50% ή και περισσότερο στο ρύζι και στις τομάτες και προσανατολίζονται στην αναζήτηση νέων πηγών προμήθειας αυτών των προϊόντων αφού οι καλλιεργητές της κοιλάδας της Πάδοβας, την «πατρίδα» του ρυζιού αρμπόριο που χρησιμοποιείται στα ριζότο, προειδοποίησαν για «σημαντική μείωση» στην συγκομιδή φέτος.

Ο Κάιλ Χόλαντ, αναλυτής στον όμιλο έρευνας της αγοράς Mintec, δήλωσε ότι μερικές πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου από την Ιταλία μπορεί να είναι 20 έως 30% κάτω σε σύγκριση με πέρυσι. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «σημαντικό πλήγμα» στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου καθώς ο καυτός και ξηρός καιρός και στην Ισπανία αναμένεται να μειώσει και εκεί τις συγκομιδές κατά 15%.

«Βλέπουμε ήδη ελαιόδενδρα να μην παράγουν καρπό, που συμβαίνει μόνο όταν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι εξαιρετικά χαμηλά», σχολιάζει ο Χόλαντ που προσθέτει ότι η περιορισμένη ποσότητα λαδιού είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ιταλικού λαδιού είναι ήδη αυξημένες κατά 28% τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Mintec. Το κόστος δε του ιταλικού ρυζιού και της τομάτας έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, η Coldiretti, δήλωσε ότι η ξηρασία απειλεί περισσότερο από το 30% της αγροτικής παραγωγής της χώρας και τις μισές φάρμες στην κοιλάδα του Πάδου, όπου παράγεται το ζαμπόν Πάρμας.

Το βόρειο τμήμα της χώρας δεν είναι συνηθισμένο σε συνθήκες ξηρασίας και επομένως δεν έχει τα ίδια συστήματα άρδευσης με αυτά που βοηθούν τους αγρότες του Νότου να αντιμετωπίσουν τον ξηρό καιρό.

 

agrocapital.gr