Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις για αγρότες με χρέη στον ΟΑΕΕ

01-12-21 | 10:35
Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις για αγρότες με χρέη στον ΟΑΕΕ

Διαγραφές χρεών για το διάστημα ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ θα έχουν χιλιάδες ετεροεπαγγελματίες αγρότες που υποχρεώθηκαν να αφήσουν τον ΟΓΑ με τα πληθυσμιακά κριτήρια που τέθηκαν για την ασφάλισή τους μετά το 2002 και να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ. Η διαγραφή των χρεών ανοίγει σε πολλούς και το δρόμο για τη συνταξιοδότηση, που ήταν μπλοκαρισμένος από οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι με τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το άρθρο 9 του νόμου 3050/2002 θεωρούνταν ελεύθεροι επαγγελματίες και έπρεπε να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, αντί του ΟΓΑ, εφόσον πέραν της αγροτικής είχαν και μη αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, από την οποία εξασφάλιζαν πάνω από το 50% του ετήσιου εισοδήματός τους συμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο".

Για τις περισσότερες περιπτώσεις (κυρίως ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων) τα κριτήρια ασφάλισης στον ΟΑΕΕ δεν πληρούνταν, γεγονός που οδήγησε τους ετεροεπαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων να έχουν σωρεύσει χρέη από εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, έχοντας πολλοί εξ αυτών και τον ΟΓΑ, διαφορετικά θα έχαναν την αγροτική δραστηριότητα που είναι απαραίτητη για να μπορούν να παίρνουν τυχόν ενισχύσεις.

Ρύθμιση

Με διάταξη που ψηφίστηκε στο νόμο 4798/2021 (άρθρο 256) ρυθμίζεται ευνοϊκά το πρόβλημα που ανέκυψε ως προς το χρόνο ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη για τη συνταξιοδότησή τους, καθώς προβλέπεται ότι όσοι ήταν ασφαλισμένοι ως τις 31/12/2016 στον πρώην Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης του ΟΓΑ και στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών διατηρούν ως χρόνο ασφάλισής τους στον ΟΓΑ το διάστημα που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια του νόμου 3050/2002.

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου εξειδικεύει εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών του ΕΦΚΑ, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι θεωρείται ότι καλώς ασφαλίζονται ως αγρότες στον ΟΓΑ και μετά την 1η/1/2017, εφόσον συνεχίζουν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα και εξαιρούνται της ασφάλισης του πρώην ΟΑΕΕ.

Τυχόν οφειλές τους στον ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει για τις παραπάνω περιπτώσεις ασφαλισμένων (δηλαδή οφειλές ως 2016 και από 1ης/1/2017) διαγράφονται και δεν αναζητούνται, αναφέρει η εγκύκλιος.

Για παράδειγμα, οφειλή προς τον ΟΑΕΕ βάσει εισοδήματος για τα έτη 2017-2020 και οφειλή από επιλογή κατηγορίας ΟΑΕΕ πριν από το 2017 για 10 έτη διαγράφεται. Ταυτόχρονα όμως διαγράφεται και ο χρόνος ασφάλισης που αναλογούσε στο διάστημα εγγραφής στον ΟΑΕΕ, δηλαδή διαγράφονται 10 έτη.

Καταβολές…

Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των οφειλών αυτών μέχρι 24 Απριλίου του 2021, οπότε και ισχύει η νέα διάταξη, δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ. Για παράδειγμα, μικροεπαγγελματίας με δραστηριότητα σε περιοχή κάτω των 2.000 μόνιμων κατοίκων, που πλήρωσε 5.000 ευρώ έναντι οφειλών στον ΟΑΕΕ είτε από δόσεις ρυθμίσεων είτε από καταβολές χωρίς ρύθμιση, θα συνυπολογίσει αυτές τις εισφορές μαζί με όσες έχει καταβάλει όσο ήταν στον ΟΓΑ.

Προσοχή: Η μεταφορά από ΟΑΕΕ σε ΟΓΑ δεν ισχύει για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, για τους οποίους παραμένει το καθεστώς ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.

Εξαιρούνται

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εξαιρούνται της ασφάλισης του ΟΑΕΕ και θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι εγγεγραμμένοι έως 31/12/2016 στα Μητρώα Ασφαλισμένων των Κλάδων Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, και οι οποίοι συνεχίζουν μετά την 1η/1/2017 να ασκούν την ίδια δραστηριότητα.

Στους άμεσα κερδισμένους είναι όσοι έχουν αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν λόγω παλιών χρεών τους στον ΟΑΕΕ που τώρα διαγράφονται, καθώς έτσι θα συντομευθεί η έκδοση σύνταξης.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι η νομιμοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Επίσης δεν αναζητούνται, πλέον, δικαιολογητικά από τον ΟΑΕΕ (π.χ. απαλλακτικές βεβαιώσεις) για τη νομιμοποίηση του χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ.