Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Τι θα γίνει με το ΟΣΔΕ-Αγωνιούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης

13-05-22 | 08:08
Τι θα γίνει με το ΟΣΔΕ-Αγωνιούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης

Το απόλυτο "μπάχαλο" επικρατεί φέτος με το νέο σύστημα που υιοθέτησε το ΥΠΑΑΤ για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ πλησιάζοντας πια στο χρόνο που κανονικά έπρεπε να τελειώνουν οι αιτήσεις ενώ αυτές καν δεν έχουν αρχίσει.

Οι αδυναμίες του νέου συστήματος είναι πάρα πολλές και οι  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, φτάσαμε στο παρά πέντε και δεν είχε πλήρη εικόνα των προβλημάτων και των αστοχιών του νέου συστήματος.

Μια εικόνα φέρεται να πήρε, στο πλαίσιο συνάντησής του με την ΠΕΦΑ Πανελλήνια Ένωση Φορέων Α' αλλά και νωρίτερα από τις παρατηρήσεις που απέστειλαν στο ΥπΑΑΤ δεκάδες ΚΥΔ.

Έτσι οι ίδιες πληροφορίες, λένε, πως μπήκε μπροστά και ανέλαβε με την ομάδα του να κάνει βελτιώσεις στο σύστημα ο κ. Πιερρακάκης. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών Μιχάλης  Καμπιτάκης, εκτιμά ωστόσο πως ούτε η ομάδα Πιερρακάκη θα καταφέρει να διορθώσει το σύστημα γιατί δεν υπάρχει μια βάση να στηριχθεί.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Καμπιτάκης έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 120 με 140 διαφορετικά λάθη στο νέο σύστημα και το χειρότερο όλων είναι πως δεν υπάρχει ασφαλμάτωση.

Αν για παράδειγμα ένας αγρότης περάσει λάθος το ΑΦΜ του το παίρνει κανονικά και προχωρά ενώ κανονικά θα έπρεπε να του βγάζει σφάλμα.

Πέραν αυτού όμως το νέο σύστημα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει μια αίτηση που έχει υποβληθεί, άλλοτε τη βρίσκει κι άλλοτε όχι. Επίσης δεν κάνει διασταυρώσεις, κι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό σφάλμα. Δεν εντοπίζει τα στοιχεία παραγωγών που είχαν υποβάλλει πέρυσι δηλώσεις κι άλλα πολλά που το καθιστούν στην κυριολεξία άχρηστο.

Κάποιες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι, να ξεκινήσει δειλά δειλά η υποβολή αιτήσεων και με υπεύθυνη δήλωση ο παραγωγός να αναλαμβάνει ευθύνη, αν κάτι πάει στραβά, δεν βρήκαν τόπο να σταθούν.  Το ρίσκο είναι τεράστιο και κανείς δικαιούχος επιδότησης δεν θα θελήσει να το αναλάβει.

Ο κ. Καμπιτάκης φανερά οργισμένος με την όλη κατάσταση τονίζει πως έχει χαθεί η μπάλα από τον Υπουργό κι έχουν γίνει τεράστια λάθη διαχείρισης της κατάστασης τα οποία στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Έτσι όπως πάει το πράγμα αν κάποια στιγμή ξεκινήσουν οι αιτήσεις ΟΣΔΕ τότε θα τρέξουν χωρίς καταληκτική ημερομηνία

Ο υπουργός τόνισε πως δεν θα μείνει κανένας παραγωγός χωρίς δήλωση ΟΣΔΕ καθώς σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, δεν υπάρχει  δέσμευση της χώρας μας βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού.

 

newshub.gr