Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η προκαταβολή του τσεκ

23-10-21 | 10:33
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η προκαταβολή του τσεκ

Σε δοκιμαστικές πληρωμές επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα τα αρμόδια τμήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια προσπάθεια ει δυνατόν να περιορίσουν τα περιθώρια σφαλμάτων στην επερχόμενη πίστωση της προκαταβολής της ενιαίας που προγραμματίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες για την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου συμφωνα με το agronews.

Πηγές που παρακολουθούν από μέσα τις διεργασίες των πληρωμών, αναφέρουν ότι η διοίκηση του οργανισμού επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη της πίστωσης του 75% του ποσού όπως καταβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει χρόνο για την ολοκλήρωση των ελέγχων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Υπό αυτή την έννοια, δεν αναμένονται έντονες εκπλήξεις ή αντιδράσεις εκ μέρους των παραγωγών στην πληρωμή της ερχόμενης Τετάρτης, το συνολικό ποσό της οποίας θα προσεγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τους 650.000 δικαιούχους. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ιθύνοντες του υπουργείου θα…  επαναλάβουν τα περσινά στην εξόφληση των Χριστουγέννων, οπότε και θα πιστωθούν το υπόλοιπο 30% της βασικής, το πρασίνισμα και το πριμ των γεωργών νεαρής ηλικίας. Με άλλα λόγια, το κατά πόσο η νέα προβληματική ΚΥΑ αποσυντονίζει το ανελαστικό λογισμικό πληρωμών του Οργανισμού Πληρωμών θα φανεί σε δύο μήνες. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την απόκλιση από αυτό που υπολογίζουν να λάβουν οι αγρότες να είναι μεγάλη.

Χάος με βοσκοτόπια, καθησυχάζει ο υφυπουργός Στύλιος

Πολλαπλά χτυπήματα δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ, ειδικά μετά την πολύπαθη ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, με τις αρμόδιες αρχές να τα έχουν κάνει θάλασσα, την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίζει τα θέματα σπασμωδικά και τους δικαιούχους των ενισχύσεων αγρότες να ζουν άλλη μια φορά μέσα στην αβεβαιότητα. Οι… καμπάνες άρχισαν να χτυπούν από την περασμένη Παρασκευή, όταν αναρτήθηκαν στο σύστημα και άρχισαν να γίνονται ορατές από τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ οι νέες κατανομές βοσκοτόπων. Ειδικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων για τα μικρά ζώα που περιορίζει τις ενισχύσεις στο 1/3, όπως και οι αναπροσαρμογές που γίνονται σε επίπεδο  περιφερειών, έχουν δημιουργήσει αυτές τις μέρες τεράστια αναστάτωση, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων από τους μελετητές, δείχνουν ότι οι πλέον αδικημένοι από τον νέο τρόπο κατανομής είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επιλέγουν να ανανεώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους.

Όσον αφορά, πάντως, τις διαδοχικές δοκιμές πληρωμής (προσομοιώσεις), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, έσπευσε να δηλώσει από τη βουλή ότι οι δοκιμές πάνε καλά και η πληρωμή είναι θέμα χρόνου. Έδωσε μάλιστα και το ιστορικό των πληρωμών των τελευταίων χρόνων από το οποίο προκύπτει ότι 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, το 2019 στις 24 Οκτωβρίου, το 2018 στις 26 Οκτωβρίου, το 2017 στις 24 και το 2016  στις 27 Οκτωβρίου.

Από τα ορεινά στα μειονεκτικά μεταφέρονται κ