Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα ενταχθεί η βιολογική καλλιέργεια της μπανάνας στη συνδεδεμένη ενίσχυση

09-04-22 | 18:04
Στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα ενταχθεί η βιολογική καλλιέργεια της μπανάνας στη συνδεδεμένη ενίσχυση

Μετά από τις διαμαρτυρίες των καλλιεργητών βιολογικής μπανάνας που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021, ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της βιολογικής μπανάνας που αποτελεί ένα μοναδικό φρούτο που καλλιεργείται στην Κρήτη και την ένταξή της στην συνδεδεμένη ενίσχυση. 

Κατά την συζήτηση της ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός κ. Γ. Στύλιος παραδέχτηκε την εξαίρεση της βιολογικής μπανάνας από τα μέτρα στήριξης καιτο δικαιολόγησεστον μικρό αριθμό στρεμμάτων που καλλιεργούνται (1000 στρεμμ) και στην ανυπαρξία πρότασης και μελέτης. 
Στη συνέχεια και αφού ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι είναι μοναδική καλλιέργεια στην Ευρώπη με υπερατλαντικούς ανταγωνιστές και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέτει όριο στρεμμάτων και έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την καλλιέργεια της βιολογικής μπανάνας, ο Υφυπουργός κ. Στύλιος δεσμεύτηκε ότι θα την εντάξει, τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου που ξεκινάει το 2023, όσο και σε επόμενο πρόγραμμα στήριξης, με την προϋπόθεση ότι ο Συλλογικός φορέας των  παραγωγών, Συνεταιρισμός Ομάδα παραγωγών ή φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα υποβάλλει την αναγκαία μελέτη για την καλλιέργεια της βιολογικής μπανάνας.