Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Σοβαρό το πλήγμα από το ενεργειακό κόστος για την πτηνοτροφία

19-10-21 | 09:00
Σοβαρό το πλήγμα από το ενεργειακό κόστος για την πτηνοτροφία

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους πλήττει σοβαρά και τον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας, στους κρίσιμους τομείς του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους θέρμανσης.

Σε ότι αφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επιφέρει διπλασιασμό του κόστους στις Γενικές Βιομηχανικές Δαπάνες στις εκμεταλλεύσεις (πτηνοτροφεία) και στις επιχειρήσεις (πτηνοσφαγεία) του κλάδου, συνολικά. Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας συνδυάζεται με παράλληλη αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος εκτροφής. Καθότι πρόκειται για στεγαζόμενες μονάδες εκτροφής, οι οποίες, ως εντάσεως κεφαλαίου, εμφανίζουν σημαντικές ανάγκες σε θέρμανση κατά την περίοδο του χειμώνα, η αύξηση του κόστους των ορυκτών καυσίμων η οποία συμπαρασύρει και τα εναλλακτικά καύσιμα όπως π.χ. πέλλετ και υγραέριο, θα αυξήσει επιπλέον το κόστος εκτροφής, σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό – και δύσκολα διαχειρίσιμο για παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω προβλήματα επισημαίνει μέσω επιστολής που απηύθυνε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) στον υφυπουργό Σίμο θέτοντας το επείγον ζήτημα της αύξησης του κόστους στην ελληνική πτηνοτροφία και αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας.

Στην επιστολή γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας θέρμανσης, που θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη λειτουργία των πτηνοτροφικών μονάδων και που έρχονται να προστεθούν στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στη γνωστή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών – οι οποίες σε σημαντικό βαθμό έχουν ήδη απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι περιθώρια για περαιτέρω απορρόφηση του αυξανόμενου κόστους δεν υπάρχουν, οπότε νομοτελειακά θα υπάρξει επιβάρυνση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές. Ζητά, δε, από την κυβέρνηση, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, να εξετάσει με προσοχή το ζήτημα της αντίστοιχης ενίσχυσης των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, όπως η πτηνοτροφία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ, Θάνος Αγγελάκης, σχολίασε σχετικά: «Με την επιστολή μας καθιστούμε σαφές ότι, αν δεν υποστηριχθεί ο κλάδος μας -και συνολικά η πρωτογενής παραγωγή- ώστε να ανταπεξέλθει στο κύμα αυξήσεων της ενέργειας, η όποια στήριξη στα νοικοκυριά ουσιαστικά θα εξανεμισθεί, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις μας θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το επί πλέον κόστος στις τιμές των προϊόντων μας. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια ειλικρινή και παραγωγική επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και προσδοκούμε άμεσα μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης».