Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Σχέδια βελτίωσης: Τι ζητούν οι εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων

12-01-23 | 08:01
Σχέδια βελτίωσης: Τι ζητούν οι εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων

Το εύλογο κόστος των γεωργικών μηχανημάτων και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός στα νέα σχέδια βελτίωσης, τα οποία θα βρίσκονται υπό διαβούλευση έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το υπό διαβούλευση κείμενο τα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν το κόστος των γεωργικών μηχανημάτων, τον ορισμό δηλαδή μιας ανώτατης επιλέξιμης τιμής, τόσο στους γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) όσο και στα παρελκόμενα, με τον ΣΕΑΜ να ζητάει να μην υπάρχει περιορισμός στο σύνολο του προϋπολογισμού για μηχανολογικό εξοπλισμό.
Το βασικό επιχείρημα των εισαγωγέων ήταν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε φραγμό σε εν δυνάμει δικαιούχους με μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που καθιστούν την εκμετάλλευση περισσότερο ανταγωνιστική.

Συζητήθηκαν επίσης αναλυτικά και επιμέρους θέματα όπως η προσκόμιση 3 προσφορών, η αύξηση των ιπποδυνάμεων στις προϋποθέσεις επιλογής ελκυστήρα κατά παρέκκλιση του αλγορίθμου Teres, η δυνατότητα προκαταβολής πριν την αίτηση ένταξης έως και 20% της συνολικής αξίας του επενδυτικού σχεδίου, η πιστοποίηση των καινοτόμων επενδύσεων, οι χρόνοι απόσβεσης των ελκυστήρων και μερικά ακόμα που δυσκόλεψαν την προηγούμενη πρόσκληση και τα οποία όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους εισαγωγείς «καλό θα ήταν να αποφευχθούν σε αυτή».

 Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης ο υπουργός και οι διαχειριστικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα κινηθεί σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, με την επίσημη πρόσκληση να προκηρύσσεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν και πάγια θέματα του Συνδέσμου όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στην χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων.

Ο κ. Γεωργαντάς αντιμετώπισε πολύ θετικά όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι για το θέμα του μητρώου των γεωργικών ελκυστήρων θα κινηθεί πολύ άμεσα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου.