Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Πειραματική εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών με σύστημα drone – EΞΑΡΧΟΣ 2022

13-10-22 | 08:08
Πειραματική εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών με σύστημα drone – EΞΑΡΧΟΣ 2022

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δοκιμαστική εφαρμογή δολωματικού ψεκασμού με τη χρήση συστήματος μη επανδρωμένoυ αεροσκάφους – ΣμηΕΑ (drone) στο πλαίσιο του πειραματικού προγράμματος Έξαρχος 2021 για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε ελαιώνα της ελαιοκομικής περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου της Π.Ε. Μαγνησίας.
Την εφαρμογή επόπτευσαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Προϊστάμενος της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Νικόλαος Λιάνος.
Η δράση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάζονται:
– Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας με υπεύθυνο τον καθηγητή εφαρμοσμένης εντομολογίας Δρ Νικόλαο Παπαδόπουλο,
– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας:
α) Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων δια της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας με υπεύθυνο το Διευθυντή Δρ Νικόλαο Λιάνο και τις επόπτριες Αλεξάνδρα Τζώρτζη και Ευφροσύνη Τζαβέλα
β) Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας δια της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας με υπεύθυνο το Διευθυντή της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας Δρ Δημήτριο Σταυρίδη και την επόπτρια Αγγελική Εξάρχου


— Η εταιρία IONOS Μ.ΙΚΕ.
Η δράση, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις των ΚΑΠ και διαχειρίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει προϋπολογισμό ποσού 33.000 € πλέον ΦΠΑ.
Για την ελαιοκομική περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου έχουν επιλεγεί δύο ελαιώνες παρόμοιας παραγωγικής κατάστασης για την εφαρμογή τριών επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών σε καθένα: σε έναν ελαιώνα αποκλειστικά από το έδαφος (παραδοσιακή δακοκτονία με χρήση επινώτιων ψεκαστήρων) και στον έτερο αποκλειστικά με τη χρήση ΣμηΕΑ. Ένας τρίτος παρακείμενος ελαιώνας παρόμοιας παραγωγικής κατάστασης αποτελεί τον μάρτυρα, στον οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί καμία εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών.
Τα αποτελέσματα της ανωτέρω δράσης που πραγματοποιήθηκε κατά την περσινή περίοδο έτους 2021 έδειξαν ότι η εφαρμογή με ΣμηΕΑ μείωσε την προσβολή σε σχέση με τους επίγειους ψεκασμούς. Η διάρκεια της εφαρμογής του δολωματικού ψεκασμού με ΣμηΕΑ ήταν περίπου τέσσερις φορές μικρότερη από εκείνη που αφορούσε τους εφαρμογές με τον παραδοσιακό τρόπο.
Μετά την εφαρμογή της σημερινής δράσης η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε σχετικά: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μία δράση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αυτή των δολωματικών ψεκασμών με drone στα πλαίσια πειραματικού προγράμματος. Με τη δράση αυτή θα μπορέσουμε να έχουμε και να αξιοποιήσουμε μελλοντικά περισσότερα συγκριτικά στοιχεία για την ευκολότερη καλλιέργεια και πρόσβαση σε δύσβατους και επικλινείς ελαιώνες τους, οποίους συναντάμε συχνά στην περιοχή του Πηλίου.»