Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Παρεμβάσεις στο ΥΠΑΑΤ για την άμεση αποζημίωση των αγροτών

13-01-22 | 12:00
Παρεμβάσεις στο ΥΠΑΑΤ για την άμεση αποζημίωση των αγροτών


Λίγα 24ωρα μετά απο τη σφοδρή χαλαζόπτωση, αλλά και την κακοκαιρία που συνεχίζεται, οι αγρότες «μετρούν τις πληγές τους» απο τα όσα άφησε πίσω της η σφοδρή χαλζόπτωση στις καλλιέργειες τους.

Για αυτό ζητούν το αυτονόητο: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους κ.λπ.) στην Κρήτη». 

Την ίδια ώρα σε αυτοψίες για τις επισημάνσεις των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή της Βιάννου προχωρούν ήδη οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, τη στιγμη που αυξάνονται οι αναφορές για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία σε καλλιέργειες και άλλων περιοχών.

Ηδη έχουν ενημερωθεί από μέλη της οργάνωσης ελαιοπαραγωγών - αμπελουργών Κρήτης για ζημιές εκτός από την περιοχή της Βιάννου, στο Μεσοχωριό της Μεσαράς, σε περιοχές του Ρεθύμνου, των Σφακίων και ευρύτερα του Αποκόρωνα.
Την Κυριακή ο κ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Εμπάρου Γιώργο Περογιαννάκη, επισκέφθηκαν την περιοχή και είδαν από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και ο υδροστρόβιλος, σε ορισμένα θερμοκήπια.

Σημειώνεται ότι δεν είναι μόνο ο ελαιόκαρπος που «ραβδίστηκε» από το χαλάζι που υπέστη ζημιά. Η χαλαζόπτωση, που είχε βέβαια τοπικό χαρακτήρα, προκάλεσε «πληγές» στον ελαιόκαρπο, ο οποίος παραμένει στα δέντρα, αλλά έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά. Τα χτυπήματα από το χαλάζι θα φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα οδηγήσουν σε σήψη κ. Ιερωνυμάκη το 60% της ελαιοπαραγωγής της Βιάννου δεν έχει ακόμη συγκομιστεί. «Ευτυχώς, οι ζημιές από το χαλάζι αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ» πρόσθεσε.


Να αποζημιωθούν ολοι άμεσα

Μαλιστα με επίκαιρη ερώτηση στo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Β.Κεγκέρογλου ζητά να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους κ.λπ.)  στο Νομό Ηρακλείου.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονη χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους κ.λπ. που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο, στα νότια τμήματα της Κρήτης.
Οι ελαιοπαραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν την καταστροφή.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παραγωγών στους οικισμούς των Δήμων Βιάννου, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων κλπ.
Επιπλέον οι υδροστρόβιλοι έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε θερμοκηπιακές και άλλες εγκαταστάσεις στα νότια του νησιού και 
επειδή οι αγρότες που επλήγησαν βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις καταστροφές στην παραγωγή, το φυτικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις και 
επειδή στην νότια Κρήτη πολλές ελιές είναι όψιμες με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν μαζέψει ακόμα το λάδι της χρονιάς τους.
Ερωτάσθε κε  Υπουργέ,

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για τις ζημιές, τόσο για στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, όσο και για στις εγκαταστάσεις;

-Τι επιπλέον μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε για τους παραγωγούς που η παραγωγή τους καταστράφηκε ολοσχερώς;».


Βαρδάκης και Μαμουλάκης

Την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της Βιάννου που επλήγησαν από την πρόσφατη, έντονη χαλαζόπτωση, ζητάει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σταύρου Αραχωβίτη και των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

 «Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το Σάββατο 8/1 την περιοχή της Βιάννου, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η φετινή σοδειά σε ελαιώνες στην Μάρθα, στον Χόνδρο, στην Έμπαρο, στον Καραβάδο και σε άλλες περιοχές έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί σε θερμοκήπια στην Άρβη και στην Ψαρή Φοράδα. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις πιέσεις μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα.».

Ο Ηγουμενίδης

Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο βρέθηκε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης μετά και την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε αρκετές περιοχές και καλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου.

Ο βουλευτής συναντήθηκε με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Ηρακλείου Νίκο Δασκαλάκη με αντικείμενο την πορεία των καταγραφών των ζημιών και των αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές του Νομού Ηρακλείου, αλλά και για τις σημερινές ανάγκες ενίσχυσης και στελέχωσης του ΕΛΓΑ. 

Για το θέμα της χαλαζόπτωσης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι «έχει δρομολογηθεί η αποζημίωση των αγροτών σε περιοχές των Δήμων Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων και Μινώα-Πεδιάδος. Ειδικά για Έμπαρο, Μάρθα, Καραβάδο και Σκινιά υπάρχουν ήδη οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των ζημιών στις καλλιέργειες», όπως τόνισε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι «και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει έλεγχος και θα ξεκινήσουν άμεσα οι δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από τους καλλιεργητές».

Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «χρειάζεται ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αυτό πρέπει να το δούμε και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές δικλείδες και με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν, έτσι ώστε η υπηρεσία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που επιτείνονται από την ένταση της κλιματικής αλλαγής που πλέον πλήττει και την Κρήτη», ενώ επίσης υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες πλέον επιτάσσουν να κινηθούμε με άξονα την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και ταυτόχρονα την διατροφική επάρκεια της χώρας».