Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Πάλι τουρκικά λεμόνια με υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην αγορά!

19-11-21 | 08:00
Πάλι τουρκικά λεμόνια με υπολείμματα φυτοφαρμάκων στην αγορά!

Τούρκικα λεμόνια έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά για ακόμη μια χρονιά. Λεμόνια, που στην πλειονότητά τους, είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση, αφού σε αυτά εντοπίζονται υψηλά ποσοστά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων διοχετεύονται στις ευρωπαϊκές αλλά και στην εγχώρια αγορά, όπως στην αγορά της Κρήτης.

Τις αθρόες εισαγωγές του φθηνού και υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντος από την Τουρκία, καταγγέλλουν οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι τιμές των τούρκικων λεμονιών σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα υψηλά κόστη της εγχώριας καλλιέργειας. Την ίδια στιγμή, αυτή την περίοδο,  η τιμή για τον παραγωγό κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό.

Αυστηροποίηση των ελέγχων  
Από τις 23 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αυξήσει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών λεμονιών τουλάχιστον κατά 20% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται  μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό).

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον στο 20% των παρτίδων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε ένα στα πέντε φορτία τουρκικών λεμονιών που θα εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Την αυστηροποίηση των ελέγχων για την εισαγωγή λεμονιών Τουρκίας ζητά με δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas, ο οποίος χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να ενισχύσει τους ελέγχους στις εισαγωγές τουρκικών λεμονιών μετά την αύξηση των απορρίψεων στα σύνορα της ΕΕ λόγω της παρουσίας φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα επίσημα όρια της ΕΕ. Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη για υπεράσπιση των ευρωπαίων παραγωγών λεμονιών που η παραγωγή τους προβλέπει υψηλότερα πρότυπα».
 
«Τα τούρκικα λεμόνια πνίγουν την ελληνική αγορά, ξεκίνησαν κοπές με 50 έως 60 λεπτά. Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου μας είπε τα εξής: «αρχίσαμε συγκομιδή εδώ και μια εβδομάδα περίπου των λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η αγορά όμως ξεκίνησε «παγωμένα» δεν υπάρχει ζήτηση γιατί έχουμε μεγάλες εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία και Αργεντινή. Το τούρκικο λεμόνι καθορίζει την τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Αυτή την εποχή η τμή παραγωγού είναι στα 60 λεπτά το κιλό. Η Λαχαναγορά στην Αθήνα πουλά χοντρική στα 72 λεπτά. Στην περιοχή από τα 10 συσκευαστήρια που υπάρχουν έχουν ανοίξει μόλις 3 - 4 και λειτουργούν. Υπάρχει μεγάλος προβηματισμός από τους παραγωγούς γιατί αν από την πρώτη εβδομάδα έχουμε τόσο χαμηλές τιμές τότε δεν ξέρουμε τι θα συμβεί από αρχές Οκτωβρίου όταν θα αυξηθούν οι ποσότητες», σημειώνει με ανάρτηση του ο κ. Βασίλης Γραμματικόπουλος από το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας.