Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

«Μπερδεμένα» τα στοιχεία για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου

05-11-24 | 09:09
«Μπερδεμένα» τα στοιχεία για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου

Αυξημένη παραγωγή αλλά χωρίς αποθέματα είναι τα φετινά χαρακτηριστικά της Ισπανικής παραγωγής, κάτι που δεν φαίνεται να προδιαθέτει για πτώση των τιμών παραγωγού, στο φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ελλάδας και άλλων ελαιοπαραγωγών χωρών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των αγροτών στην  Κρήτη διαψεύδουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για χαμηλή πτήση των τιμών εκκίνησης του κρητικού ελαιολάδου, λέγοντας βέβαια ότι για τις πραγματικές ποσότητες παραγωγής, είναι νωρίς ακόμα να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Στην Ισπανία, συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εμπορική περίοδος του ελαιολάδου της περυσινής σεζόν (2023-2024) και στις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε η νέα εμπορική σεζόν (2024-2025).

Στο μεταξύ, η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων (COAG) τονίζει ότι η συγκομιδή στην Ισπανία μπορεί να ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο οι μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου συγκομίζονται από το Νοέμβριο και μετά.

Τον Οκτώβριο θα υπάρξει συγκομιδή, αλλά κυρίως σε πρώιμες ποικιλίες για την παραγωγή αγουρέλαιου, που πωλείται σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το έξτρα παρθένο.

 

«Η τιμή παραγωγού δεν θα είναι σημαντικά μειωμένη»

Μιλώντας στο newshub.gr o Αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Μιχάλης Καμπιτάκης, τονίζει κατηγορηματικά, ότι «με βάση όλα τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν, δεν στοιχειοθετείται σημαντική πτώση της τιμής παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σήμερα το ελαιόλαδο το περυσινό έχει μια τιμή γύρω στα 7 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι το νέο λάδι δεν θα είναι κάτω από την τιμή αυτή και πιθανότατα οι πρώτες τιμές να ξεκινήσουν από υψηλότερο επίπεδο.

Βέβαια, σήμερα έχει παραχθεί αγουρέλαιο. Αλλά η τιμή στο αγουρέλαιο δεν είναι ενδεικτική. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό, που δεν επηρεάζει τις τιμές στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Ο συνεταιριστής καταλήγει λέγοντας ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις παραγωγής ελαιολάδου στο νησί μας, αλλά και στις άλλες χώρες – μέλη. «Ακόμα και στους ελαιώνες εδώ στο νησί μας που είχαμε μια καλή εκτίμηση, τώρα τους βλέπουμε να ζορίζονται. Έχει πάρα πολύ καθυστερήσει η βροχή και υπάρχουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα».

 

Στην Ισπανία οι προβλέψεις

Στους 1.262.300 τόνους ανέρχεται η παραγωγή που προβλέπει ότι θα έχει για φέτος η Ισπανία, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα  το υπουργείο Γεωργίας της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου.

Αν επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, θα πρόκειται για μία αύξηση σε σχέση με πέρυσι, της τάξεως του 48% και πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι ετών.

 

Οι προβλέψεις της Κομισιόν

Στο μεταξύ, η μειωμένη περυσινή παραγωγή ελαιολάδου της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των εισαγωγών  κατά 30%.

Οι κυριότεροι προμηθευτές ελαιολάδου της Ε.Ε.  ήταν η Τυνησία (αύξηση 20%) και η Τουρκία (αύξηση 14%).

Ακολούθησαν με μικρότερες ποσότητες η Αίγυπτος, η Συρία και η Αργεντινή.

Όσον αφορά τις προβλέψεις της  Κομισιόν, αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. αναμένεται να ανακάμψει την περίοδο 2024-2025, εκτός αν υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες.

Αύξηση παραγωγής θα έχουμε στην Ισπανία (το 65% της ευρωπαϊκής παραγωγής), όπως επίσης και σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Ενώ μείωση αναμένεται στην Ιταλία.

Συνολικά η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. εκτιμά η Κομισιόν ότι αναμένεται να φτάσει τους 2 εκατομμύρια τόνους.

 

Τυνησία και Τουρκία

Τους  340.000 τόνους για τη φετινή περίοδο, εκτιμάται ότι θα φτάσει η παραγωγή στην Τυνησία. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει ο Τυνήσιος υπουργός Γεωργίας.

Ενώ η Τουρκία υπολογίζει σε ρεκόρ παραγωγής ελαιολάδου. Το 2024-2025 προβλέπει παραγωγή 400.000 τόνων.  Και έτσι η Τουρκία αναμένεται να είναι φέτος η δεύτερη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ισπανία.

Επίσης, έχει 200.000 τόνους περυσινά αποθέματα συν 50.000 τόνους ελαιολάδου από την Αφρίν στη Συρία, που ελέγχει η Τουρκία.

 

 

newshub.gr