Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Μεσαρα: Κλέβουν ο ένας τους εργάτες του άλλου πλειοδοτώντας για το μεροκάματο

28-11-22 | 08:08
Μεσαρα: Κλέβουν ο ένας τους εργάτες του άλλου πλειοδοτώντας για το μεροκάματο

Σε "ζούγκλα" όπου κυριαρχεί ο νόμος του ισχυρού έχουν μετατραπεί τα λιόφυτα στην Κρήτη λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Δε φτάνει που τα μεροκάματα κατά τη φετινή χρονιά έχουν φτάσει στα ύψη τώρα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και φαινόμενα κλοπής εργατών αφήνοντας μερίδα ελαιοπαραγωγών στην κυριολεξία σύξυλους.

Σύμφωνα με  πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Newshub.gr πάνω στην αγωνία ανεύρεσης εργατών, για να προβούν σε συγκομιδή της ελιάς, τους κάποιοι, σε χωριά του Ηρακλείου, δε διστάζουν να προσεγγίσουν εργάτες που ήδη εργάζονται για λογαριασμό άλλων ελαιοπαραγωγών και αντιπροτείνοντας τους υψηλότερα μεροκάματα να τους αρπάξουν μέσα από τα λιόφυτα.

Μάλιστα υπάρχει άτομο που του έκλεψαν τους εργάτες ήδη τρεις φορές αφήνοντας το «ξεκρέμαστο», χωρίς να μπορεί να ολοκληρώσει τη συγκομιδή του. 

Οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι και το ελαιόλαδο πωλείται σε καλές τιμές, οπότε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες που ενίοτε ξεφεύγουν από κάθε λογική και ηθική.

Τα μεροκάματα που ξεκίνησαν από 40 ευρώ εκτινάσσονται ακόμα και σε 70 ευρώ εκεί όπου ορισμένοι βλέπουν ότι τους «παίρνει», δηλαδή έχουν απέναντι τους ιδιοκτήτες με πολλά και φορτωμένα ελαιόδεντρα και αδυνατούν μόνοι τους να μαζέψουν τον καρπό, όπως έχει ήδη επισημάνει το Newshub.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Εννοείται πως εργάτες γης Έλληνες δεν βρίσκει κανείς ούτε για δείγμα οπότε κάνουν παιγνίδι λίγοι είτε αμιγώς αλλοδαποί, που έχουν δουλέψει ξανά στο λιομάζωμα, είτε αλλοδαποί υπό την καθοδήγηση ντόπιων που ξέρουν καλά τις ανάγκες και πώς να χειριστούν προς όφελος τους την κατάσταση.

Δεν βρίσκουν σπίτια

Την ίδια ώρα σοβαρό είναι το ζήτημα εξασφάλισης στέγης στα χωριά για μερίδα εργατών γης που καταφθάνουν από χώρες των βαλκανίων. Ειδικά στις περιοχές που χτύπησαν οι σεισμοί του περασμένου Φθινοπώρου η κατάσταση είναι τραγική αφού οι εργάτες εκτός από υψηλά μεροκάματα ζητούν και στέγη που δεν μπορούν να τους διασφαλίσουν εκείνοι που θέλουν να τους απασχολήσουν.

 

newshub.gr