Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Μεσαρά: Χαμός με τα μεροκάματα των εργατών γης - Ζητουν μέχρι 50 ευρώ ακατέβατα!

20-07-22 | 11:01
Μεσαρά: Χαμός  με τα μεροκάματα των εργατών γης - Ζητουν μέχρι 50 ευρώ ακατέβατα!

«Φωτιά» έχουν πάρει τα μεροκάματα για τους εργάτες γης, καθώς οι λίγοι αλλοδαποί που έχουν μείνει στην περιοχή της Μεσαρας, εκμεταλλεύονται την μεγάλη ανάγκη των αγροτών για εργατικά χέρια!

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newshub.gr αυτή τη στιγμή τα μεροκάματα στη Μεσαρά έχουν φτάσει τα 45 ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που ζητούν οι Πακιστανοί εργάτες στις Μοίρες αυτό το διάστημα.

Την ίδια ώρα, στα χωριά του Κόφινα, όπως στο Μεσοχωριό, όπως λένε οι αλλοδαποί εργάτες εκεί, κάτω από 40 ευρώ μεροκάματα, δεν πάει κανείς να κάνει μεροκάματο στα χωράφια.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η τάση που υπαρχει είναι να φτάσουν τα μεροκάματα στα 50 ευρώ! Ένα ποσό που όχι μόνο έχει προκαλέσει προβληματισμό και αναστάτωση μεταξύ των αγροτών, αλλά τους έχει οδηγήσει σε...κινητοποιηση προκειμένου να βρουν τρόπο για να... αντισταθούν σε αυτή την αύξηση των μεροκάματων.

Έχουν ξεκινήσει αφενός κάποιες προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Συλλόγων και Συνεταιρισμών για να υπαρξει μια κοινή τακτικη σε σχέση με τα μεροκάματα, αφετέρου για να βρεθούν τρόποι εύρεσης νέων εργατών γης.

Με μισθό...

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πλέον και περιπτώσεις κατα τις οποίες έχουν προσληφθεί εργάτες γης με μισθό. Στο Τυμπακι υπαρχουν εργάτες που αντί να πληρώνονται με μεροκάματα, λαμβάνουν μισθό 700 ευρώ το μήνα. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους αγρότες, οι οποιοι μπορεί να είδαν το ΥΠΑΑΤ, εστω και με καθυστέρηση να προχωρά σε τροπολογία για την επίλυση αυτού του προβληματος, όμως βιώνουν ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό, το οποίο κινδυνεύει να τινάξει στον «αέρα» τον πρωτογενή τομέα!

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον περασμένο χειμώνα καλλιέργειες και χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα ή έμειναν καρποί πάνω στα φυτα αμάζευτοι, καθώς δεν υπήρχαν εργάτες για να τα μαζέψουν.

Ενώ μέσα από το newshub.gr είχε γίνει γνωστή η απόφαση κορυφαίου εξαγωγεα να μην μπει στην αγορά του σταφυλιού φέτος, αφου δε βρίσκει εργάτες γης!