Μαρία Χατζηδάκη: Το πρόγραμμα των νεοεισερχόμενων βιομελισσοκόμων φέρνει νέες ευκαιρίες για εισόδημα

Καλά νέα για τους βιομελισσοκόμους της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, αποκαλύπτει μιλώντας στο newshub.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΒιοΈνωση) Μαρία Χατζηδάκη.
Μάλιστα, στέλνει και ένα βασικό μήνυμα, με βάση το οποίο, τα βιολογικά προϊόντα κατακτούν διαρκώς έδαφος στην αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι για τους νέους ανθρώπους, σοβαρή διέξοδος κατά την ενασχόληση τους με τον πρωτογενή τομέα!
«Η εξέλιξη που σήμερα υπάρχει είναι ότι εκδόθηκε ένα ΦΕΚ που ορίζει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να ανοίξει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να ενταχθούν νεοεισερχόμενοι μελισσοκόμοι. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι από 15 έως 30 Ιουνίου, είχε γίνει μία προδημοσίευση η οποία καλούσε τους νεοεισερχόμενους όλους, να κάνουν σύμβαση με φορείς πιστοποίησης. Και περιμέναμε να βγουν τα ΦΕΚ για να ανοίξει το μέτρο.
Βγήκε τώρα λοιπόν το ΦΕΚ και βάζει τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι εισερχόμενοι μελισσοκόμοι, προκειμένου να ενταχθούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βγει πολύ σύντομα».
-Σε γενικές γραμμές ποιοι είναι οι όροι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;
«Οι όροι έχουν να κάνουν με την τοποθεσία που θα πρέπει να είναι ορεινή και μειονεκτική. Θα πρέπει να είναι νέοι σε ηλικία παραγωγοί. Θα πρέπει να βρίσκονται οι μέλισσες σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είναι τέτοιου είδους κριτήρια».
-Χρειάζεται να είναι μέχρι 40 χρόνων;
«Όχι. Η βαθμολόγηση είναι κλιμακούμενη ανάλογα με την εμπειρία. Δεν έχει όριο. Και η προηγούμενη εμπειρία λέει, ότι γύρω στα 40 ήταν η ανώτερη βαθμολογία. Θα το δούμε όμως αυτό όταν θα βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος».
-Για να καταλάβει και ο κόσμος ποιες είναι η διαφορές. Λέμε καμιά φορά, «το μέλι τι φάρμακα να έχει; Γιατί να μην το θεωρούμε ότι είναι βιολογικό»; Ποια είναι η αλήθεια;
«Εγώ τι κάνουν οι συμβατικοί βιοκαλλιεργητές, δε γνωρίζω. Αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι, ότι στις βιολογικές μέλισσες, το μέλι που φτάνει στο ράφι για να το αγοράσει ο καταναλωτής, τρώνε το καλοκαίρι ανάλογα την περιοχή, από τα πεύκα, από τα βελανίδια, από τα λουλούδια κ.λπ.
Το χειμώνα όμως που οι συμβατικοί ταΐζουν τις μέλισσες με ζύμες και άλλα, ο βιομελισσοκόμος επιτρέπεται να ταΐσει μόνο με το μέλι τους τις μέλισσες. Μιλάμε λοιπόν για ένα πάρα πολύ αγνό προϊόν. Και οι καταναλωτές να το εμπιστεύονται με κλειστά μάτια. Όχι μόνο το βιολογικό μέλι αλλά όλα τα βιολογικά προϊόντα».
-Το βιολογικό μέλι τι διαφορές έχει σε σχέση με τις τιμές του συμβατικού μελιού;
«Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα της αγοράς, ό,τι προσφέρεται σε ποιότητα πέφτει η τιμή του. Αυτό έχει να κάνει με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Εγώ βέβαια δεν είμαι και πολύ υπέρ της μεγάλης ψαλίδας των βιολογικών προϊόντων, γιατί πρέπει όλος ο κόσμος να τα προτιμάει και να τα τρώει».
-Ναι αλλά για την τιμή παραγωγού, λένε οι βιοκαλλιεργητές πως δεν πληρώνεται ο κόπος τους, διότι είναι μικρή η διαφορά της δικής τους της τιμής, με την τιμή του συμβατικού καλλιεργητή.
«Το μέλι ως προϊόν από μόνο του έχει έτσι κι αλλιώς αυξημένη τιμή. Ένα παραπάνω και το βιολογικό. Τώρα, το θέμα της χαμηλής τιμής των βιολογικών έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, από πόσα χέρια περνάει το βιολογικό μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Διότι τα βιολογικά πωλούνται συσκευασμένα. Αν δεν το πουλήσει ο ίδιος ο παραγωγός, τότε έχουμε τον μεταποιητή που θα το συσκευάσει. Και θα το πουλήσει στον χονδρέμπορα. Και ο χονδρέμπορας στο σούπερ μάρκετ. Και έτσι είναι λογικό ότι ο παραγωγός θα πάρει χαμηλή τιμή για να φτάσει σε προσιτή τιμή στον καταναλωτή».
-Το πρόγραμμα αυτό τι στόχο έχει;
«Είναι εξαετούς διάρκειας. Έχει μία κλιμακούμενη διαβάθμιση στο ποσό που θα παίρνει ο μελισσοκόμος ανά ομάδα κυψελών. Ο στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων των νεοεισερχόμενων παραγωγών, είτε στη μελισσοκομία, είτε στη φυτική, είτε στη ζωική παραγωγή, είναι να δώσει το κίνητρο στον παραγωγό που ξεκινάει τώρα και θα έχει μια μείωση στην παραγωγή του. Και από την αρχή αυτής της εξαετούς προσαρμογής, μέχρι το τέλος του προγράμματος οπότε και θα έχει προσαρμοστεί και θα έχει μια σοβαρή παραγωγή, δίνεται ένα βοήθημα για τη χασούρα που θα έχει από την απώλεια της παραγωγής. Αυτό είναι και το πνεύμα της επιδότησης».
-Πάντως ο μελισσοκόμος καλείται να κάνει αυτή τη δουλειά σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον.
«Σίγουρα. Και είμαστε και μάρτυρες της κλιματικής αλλαγής που δημιουργεί πρόσθετες λειτουργίες. Ειδικά στον κλάδο των μελισσοκόμων».
-Έχουμε και τα φυτοφάρμακα.
«Τα φυτοφάρμακα σίγουρα. Αλλά σίγουρα και όταν δε βρέχει. Και όταν η άνοιξη δεν είναι όπως πρέπει και είμαστε όλοι μάρτυρες της κλιματικής αλλαγής έχουν και οι μέλισσες πρόβλημα».
-Σε ό,τι αφορά τη μελισσοκομία, εσείς θα δίνατε αυτό το μήνυμα στο βιολογικό μέλι; Ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί ένας νέος άνθρωπος;
«Σαφώς. Η αγορά των βιολογικών προϊόντων είναι μια συνεχώς αυξανόμενη αγορά. Τα νούμερα είναι πολύ εντυπωσιακά. Γιατί τα βιολογικά προϊόντα ζητούνται σε όλο τον κόσμο. Ο παραγωγός που θα το ψάξει λίγο και θα προχωρήσει, δεν θα βγει χαμένος. Οι επιδοτήσεις κάθε χρόνο και μειώνονται. Οπότε κάθε παραγωγός, μπορεί να δει μόνος του, στη δουλειά που ξέρει να κάνει, τι είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή του, στην επιχείρηση του και να μπορέσει έτσι να βγάλει περισσότερα χρήματα. Ο χώρος των βιολογικών δίνει μία διέξοδο τέτοια».