Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Λασίθι: Τεχνικό πρόβλημα απειλεί να αφήσει χωρίς εργάτες γης τις καλλιέργειες

03-10-22 | 11:04
Λασίθι: Τεχνικό πρόβλημα απειλεί να αφήσει χωρίς εργάτες γης τις καλλιέργειες

Για δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης υπηκόων Τρίτων Χωρών κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας. 

Ο Σύλλογος τοίζει πως υπάρχουν δύο πεδία τα οποία ακυρώνουν την ολοκλήρωση υποβολής αίτησης.

-Το πρώτο πεδίο αναφέρει την ΧΏΡΑ ΓΈΝΝΗΣΗΣ του αλλοδαπού, όπου αναφέρονται ως επιλογή 250 χώρες.

-Στο δεύτερο πεδίο αναφέρει την ΙΘΑΓΈΝΕΙΑ του αλλοδαπού όπου σε αυτό έχει επιλογή την ιθαγένεια ΜΟΝΟ από 80 χώρες. Αναπόφευκτα λοιπόν είναι αδύνατον να συμβαδίζουν τα δύο αυτά πεδία.

Για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, υπάρχει ως χώρα γέννησης η Αίγυπτος αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής Αιγυπτιακής ιθαγένειας, πράγμα που καθιστά αδύνατη την συνέχιση  της αίτησης.

Το περίεργο είναι σύμφωνα με τον Σύλλογο ότι οι χώρες που συμβαδίζουν είναι εκτός ενδιαφέροντος για την μετάκληση εργατών γης, όπως είναι η Παραγουάη, Περού, Χιλή, Νέα Ζηλανδία κ.α.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή της πλατφόρμας είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων όπου λήξη την 30η Σεπτεμβρίου 2022,δηλαδή σε 4 μέρες. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου της ιεράπετρας υπενθυμίζουν ότι μόλις πριν ένα μήνα (26/8/2022) εκδόθηκε η σχετική τροποποιητική ΚΥΑ για την αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας στις Περιφέρειες που έκαναν το αντίστοιχο αίτημα.

Και η επιστολή συνεχίζει ως εξής: "Από τα προηγούμενα σας καλούμε να διορθωθεί άμεσα η δομή της πλατφόρμας, συμπεριλαμβάνοντας  το σύνολο των χωρών στο πεδίο της ιθαγένειας.
Σας καλούμε επίσης να δοθεί παράταση για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής έως τις 31/12/2022 ώστε να προλάβουν οι υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα.

Κύριε Υπουργέ, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για μεγάλη μερίδα των καλλιεργειών, όπου οι αγρότες μας, υπό τον φόβο τις έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι ακόμα αβέβαιο αν θα ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο, έχοντας τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική και εθνική οικονομία.

Επιπλέον, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η δεδομένη κατάσταση στο θέμα των εργατών γης είναι απόρροια ελλιπούς ενημέρωσης σας. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για σκοπιμότητα από την πλευρά της Πολιτείας, μην λαμβάνοντας καθόλου υπόψιν την αγωνία των Ελλήνων παραγωγών.

Τέλος σας τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα δύναται να δώσει ουσιαστική λύση σε καλλιέργειες με έντονη καλλιεργητική δραστηριότητα για σύντομο χρονικό διάστημα (πχ ελιές) και όσο περνούν οι μέρες χωρίς αποτέλεσμα τόσο η ανασφάλεια των παραγωγών αυξάνεται.

Αναμένουμε την θετική και άμεση ανταπόκριση σας".

Στη Βουλή από τον Θραψανιώτη

To θέμα έχει φτάσει στη Βουλή με τον βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.κ. Μανόλη Θραψανιώτη να καταθέτει Κοινοβουλευτική Αναφορά την επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, με θέμα την Δυσλειτουργία υξς πλατφόρμας. Ο Βουλευτής ζητάει και αυτός την γρήγορη επίλυση ενός προβλήματος που κινδυνεύει να αφήσει τις τοπικές κηπευτικές καλλιέργειες χωρίς εργάτες γης.