Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρήτη: Ζητούνται εξηγήσεις για τους Δασικούς Χάρτες και τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων

15-12-21 | 11:09
Κρήτη: Ζητούνται εξηγήσεις  για τους Δασικούς Χάρτες και τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων

Επιστολή για το θέμα των δασικών χαρτών και την ΚΥΑ αναφορικά με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων απέστειλαν χθες από κοινού η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιόνη και οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόκειται για δύο θέματα που απασχολούν έντονα τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης που έχει κατέβει στους δρόμους και σε κινητοποιήσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα διεκδικώντας λύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε πρηγηθεί διευρυμένη συνάντηση των αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων των αγροτών καθώς και εκπροσώπων Βουλευτών στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα.

Αναλυτικά, στη συνάντηση συμμετείχαν: οι εκπρόσωποι των βουλευτών της Π.Ε. Ρεθύμνης, κ.κ. Ανδρέα Ξανθού και Γιάννη Κεφαλογιάννη, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνης, Νίκος Κακογιαννάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Ρεθύμνης, (Κώστας Δανδουλάκης, Ευθύμης Κωνσταντινίδης, Νίκος Μανουσάκης, Μανόλης Χνάρης)  οι τέσσερις κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Π.Ε. Ρεθύμνης ( Ανωγείων, Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου), οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και οι νομικοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ρεθύμνης και των κτηνοτροφικών συλλόγων.
 

Ειδικότερα σύμφωνα με την επιστολή: 

«...Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η άμεση και επείγουσα ανάγκη αποσαφήνισης του μείζονος ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος επί εκτάσεων υπαγόμενων στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επί του θέματος αυτού, ομόφωνα, οι παριστάμενοι συμφώνησαν στην αποσύνδεση του χαρακτήρα μίας έκτασης ως δάσος ή δασική έκταση, οποιασδήποτε μορφής, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη της μη δικαστικής διεκδίκησης του Ελληνικού Δημοσίου σε εκτάσεις που δεν κατέχει τίτλους κυριότητας.

Επισημάνθηκε, ακόμη, η άμεση ανάγκη ρύθμισης της δυνατότητας δήλωσης των ανωτέρω ιδιοκτησιών εκ μέρους των δήμων και των ιδιωτών, στις περιπτώσεις που ελλείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που προσομοιάζει σε αυτόν της κτηματογράφησης (ένορκες καταθέσεις δύο μαρτύρων, δήλωση Ε9, δήλωση ΟΣΔΕ κλπ), χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ΚΥΑ, υπήρχε ομοφωνία των παριστάμενων στο γεγονός ότι οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφοι) έτυχαν άνισης και άδικης μεταχείρισης λόγω αυτής της ΚΥΑ, που τέθηκε σε ισχύ λίγο πριν ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων – επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο από αυτό που ίσχυε, όταν κατέθεταν τους φακέλους τους.

Ως εκ τούτου ζητάμε να καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά, που αντιστοιχούν στους φακέλους με τα δικαιολογητικά, που έχουν υποβάλει στο Υπουργείο και εγκαίρως την επόμενη φορά να γνωρίζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί το σύνολο των αιτήσεων, ώστε να υπάρξει ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών – κτηνοτρόφων. Επιπροσθέτως, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν εκ νέου το αίτημα κάλυψης του κόστους παραγωγής, που απειλεί τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στο νησί».