Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρήτη: «Βαφτισμένο» ως ΠΟΠ ελαιόλαδο στην αγορά

03-12-21 | 14:33
Κρήτη: «Βαφτισμένο» ως ΠΟΠ ελαιόλαδο στην αγορά


Ποσότητα 7.851 λίτρων μη πιστοποιημένου ως ΠΟΠ ελαιλάδου «βάφτισε», συσκεύασε και διακίνησε ως «Σητεία Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ», η επιχείρηση «Προϊστάκη Αφοί Α.Ε.» στον νομό Λασιθίου Κρήτης, με δραστηριότητα την τυποποίηση ελαιολάδου. Το γεγονός διαπιστώθηκε μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο κλιμακίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Λασίθι Κρήτης.

Αναλυτικά, το 2020 διακίνησε 2.358 λίτρα και το 2021 διακίνησε 5.493 λίτρα ελαιολάδου, που έφερε καταχρηστικά την ένδειξη «Σητεία Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ».

Επιπλέον, κατά τον ως άνω έλεγχο διαπιστώθηκε η αδυναμία τήρησης της ιχνηλασιμότητας από την επιχείρηση και συγκεκριμένα, η αδυναμία τεκμηρίωσης της σχέσης εισροής πρώτης ύλης και εκροής τελικού προϊόντος, για το σύνολο των ελαιολάδων που είχαν χαρακτηριστεί ως «Σητεία Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ».

Με βάση τα παραπάνω ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

• Την ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «Προϊστάκη Αφοί Α.Ε.», με έδρα τον νομό Λασιθίου Κρήτης και την απένταξή της από το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε ότι αφορά την συσκευασία και εμπορία του ελαιολάδου «Σητεία Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ»

• την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΥπΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Επίσης ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κάλεσε την επιχείρηση να προβεί άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

i) αποχαρακτηρισμός του συνόλου των παρτίδων ελαιόλαδου, που βρίσκεται αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ως «Σητεία Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ», συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας

ii) άμεση ανάκληση όλων των προϊόντων που τυχόν έχουν διακινηθεί, ως ελαιόλαδο «Σητεία Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ», συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας.