Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρήτη: Σε υψηλά επίπεδα η τιμή του ελαιολάδου

27-04-23 | 15:04
Κρήτη: Σε υψηλά επίπεδα η τιμή του ελαιολάδου

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές  του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές κυμαίνονται στην Κρήτη από 4.80 ευρώ ως και 5.22 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα βέβαια υπαρχει αγωνία για την επόμενη χρονιά, λόγω κυρίως της ανομβρίας. Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός πως αφενός η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι συμφωνίες που κλείνονται είναι πολύ καλές για τους ελαιοπαραγωγούς, αφετέρου πως η κατάσταση στην Ισπανία δεν πρόκειται να βελτιωθεί τη φετινή περίοδο.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα και με την προϋπόθεση να συνεχίσει να κυλάει ομαλά η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη και την Ελλάδα, υπαρχει αισιοδοξία πως και τη σεζόν 2023-2024, αλλά και τις επόμενες χρονιές, το λάδι θα είναι ένα προϊόν με πολύ καλή τιμή.
Σημειώνεται δε πως σε παρόμοια κατάσταση με την Ισπανία, βρίσκεται και η Τυνησία, οδηγώντας μάλιστα σε μείωση του αποθέματος ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα


Οι αγοραστες

Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου που διανύουμε συμφωνα με το ΣΕΔΗΚ είναι η αγωνία και οι σχεδιασμοί των αγοραστών για την ανατιμετωπιση των μελλοντικών εξελίξεων, ανάλογα με την ελλειψη η επάρκεια προιόντος στην αγορά.
Ετσι, κάποιοι απο τους αγοραστές εκτιμώντας σε μελλοντικη ελλειψη του προιόντος, επιδιώκουν να κανουν συμβασεις μεγάλων ποσοτήτων προκειμένου είτε να ανταποκριθούν σε Συμβασεις που έχουν ήδη συνάψει η να επιδιώξουν  νέες συμβάσεις πλεον επικερδείς.

Αντίθετα, άλλοι αγοραστές, εκτιμώντας οτι  η ερχόμενη παραγωγή στην  Ισπανία,  ακόμη και αν δεν είναι πλούσια, μπορει να ειναι μεγάλη, οπότε το κλίμα της  αγοράς θα ανατραπεί  και  οι τιμές θα πέσουν,  προχωρούν  σε αγορές η  συμβάσεις μικρών ποσοτήτων  χαμηλότερου ρίσκου.

Τελικα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 10 Απριλιου 2023,  οι τιμές του έξτρα παρθένου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες διαμορφώνονται ως εξής:  

Στην Ελλάδα οι τιμές που δίδονται στο Δελτίο τιμών του  ΣΕΔΗΚ, κυμαίνονται (Πιν.1)  από 4,80€/κ έως 5,22€/κ αναλόγως τρόπου διάθεσης (κόψιμο, συμφωνία,   δημοπρασίες) και περιοχής.

Στην Κρήτη κυμαίνονται από 4,80-5,22€/κ και  στην  Πελοπόννησο από 4,80-5,20€/κ.
Ωστόσο,  κατα πληροφορίες (ΥΠΑΙΘΡΟΣ 7-4-23), στην Πελοπόννησο την τελευταία βδομάδα, έγιναν αγοραπωλησίες  και με τιμές υψηλότερες για λάδια καλης ποιότητας και μεγάλες παρτίδες.

Ετσι, στον Α.Σ. Μολάων-Πακίων, παρτίδα  15  τονων οξύτητας 0,3ο  συμφωνήθηκε στα  5,35 €/κ, ενώ στον Α.Σ. Συκεών Λακωνίας, παρτίδα  50 τονων οξυτητας 0,26ο  έκλεισε στα  5,37€/κ

Στην Ιταλία (Πιν.1) οι τιμές του έξτρα εξακολουθούν να είναι πάντα υψηλότερες από ότι στα άλλα ελαιοπαραγωγικά κράτη, κυμαινόμενες από 6,0 €/κ έως 7,5 €/κ ενω στην Τυνησία οι τιμες  του έξτραεφτασαν στα 5,23€/κ.

Στην Ισπανία, τελευταία, εχουν επανέλθει  οι Ιταλικές βιομηχανίες αναζητώντας και (μέτρια) εξτρα , αλλά και (απλά) παρθένα  και  λαμπάντε.

Ετσι οι ελάχιστες τιμές των έξτρα  έφτασαν στα  5,09€/κ  και οι μέγιστες στα 5,52€/κ.  Παραλληλα (βλ.Δελτιο ΣΕΔΗΚ 10-4-23) οι τιμές του (απλού) Παρθένου   έφτασαν στα 4,94€/κ  και του  Λαμπάντε (οξυτ.>2ο ) έφτασαν στα 4,84€/κ 

«Φαινεται ότι έχουμε μια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στην αγορά του ελαιολάδου. Αυτό γίνεται διότι τα τελευταία στοιχεία και για την Ισπανία και για την Ιταλία, δείχνουν ότι έρχεται άλλη μια προβληματική χρονιά, κάτι που σημαίνει δραματική μείωση της παραγωγής.

Αυτό λοιπόν έφερε ένα έξτρα ενδιαφέρον που είχε πολλαπλασιαστεί και λόγω του Τουριστικού ενδιαφέροντος για την ντόπια τυποποίηση. Αλλά αυτό αυξάνεται παραπάνω, κάτι που μεταφράζεται σε μια αύξηση στην τιμή 20 -30 λεπτά παραπάνω από τις τιμές που έπαιζαν πριν από ένα μήνα περίπου. Τωρα οι τιμές παραγωγού είναι από τα 4.80 ως 5.20 ευρώ», αναφέρει ο κ Μιχάλης Καμπιτάκης μεταξύ άλλων