Κρήτη: Παραμένει αλυτο το πρόβλημα της παράνομης βόσκησης

Σε όλη την Κρήτη και κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού, το πρόβλημα της παράνομης βόσκησης και των «καπετανιλικιών» ορισμένων κτηνοτρόφων, απασχολεί και προβληματίζει.
Οι κάτοικοι, όπως έχει γράψει το newshub.gr είναι οργισμένοι με αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν έρθει αντιμέτωποι, όχι μόνο με την καταστροφή των περιουσιών τους, αλλά και με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους που έχουν απειλητική διάθεση απέναντι τους.
Όπως είναι γνωστό οι Αρχές στην Κρήτη επιχειρούν μια μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης βόσκησης. Ομως το πρόβλημα παραμένει άλυτο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται και διογκωμένο. Κάθε χρόνο οι δικογραφίες που συγκεντρώνονται είναι πάρα πολλές.
Κατά καιρούς τα «χτυπήματα» από την ΕΛ.ΑΣ. είναι καίρια. Οπως η αστυνομική επιχείρηση από άνδρες των ΤΑΕ που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στον Δήμο Κισσάμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ακόμα ένα περιστατικό αδεσποτίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, το περιστατικό συνέβη στην Μαλάθυρο. Οι κάτοικοι είδαν 200 περίπου αιγοπρόβατα να περνάνε μπροστά από τα σπίτια τους και να «εισβάλλουν» στις περιουσίες τους, με αποτέλεσμα να ενημερώσουν άμεσα τις αστυνομικές αρχές.
Τι ισχύει για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους
Την ίδια ώρα διευκρινήσεις για το γεγονός ότι μικρός αριθμός μετακινούμενων κτηνοτρόφων από την περιοχή της Θεσσαλίας, δεν συμπεριλαμβάνεται στην κατάσταση εγκεκριμένων παραγωγών της 1ης κατάταξης του Μ13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (Εξισωτική αποζημίωση), για το έτος αιτήσεων 2022, δίνει με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι και υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, μπορούν με την υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής (στο gov.gr) κατά των αποτελεσμάτων της 1ης κατάταξης, να αιτηθούν την διόρθωση των αποτελεσμάτων η οποία θα ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της 2η κατάταξης του Μ13.
Ειδικότερα, για τα ζητήματα που αφορούν τον δεύτερο στάβλο – στην ορεινή περιοχή μετακίνησης – ζήτημα που διαπιστώνεται ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθούν διορθωτικές ενέργειες που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα, στην αξιολόγηση της 2ης κατάταξη των δικαιούχων και ως εκ τούτου πριν την πληρωμή του Δεκέμβριου 2022.
Να σημειωθεί ότι με την αύξηση του προϋπολογισμού της προκήρυξης του Μ13 για το έτος αιτήσεων 2022, κατά 14 εκ ευρώ, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, τα απαιτούμενα ποσά για την ένταξή και την πληρωμή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, είναι επαρκή.