Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρήτη: «Παιχνίδια» των Ισπανών με το λαδι για να ρίξουν τις τιμές

25-02-23 | 11:22
Κρήτη: «Παιχνίδια» των Ισπανών με το λαδι για να ρίξουν τις τιμές

Συγκρατημένη και με περιορισμένες προσφορές από πλευράς Συν/σμων παρουσιάζεται, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, η αγορά της Ισπανίας ενώ παράλληλα περιορισμένη είναι και η ζήτηση από πλευράς Βιομηχανιών 

Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός της στροφής των μεγάλων αγοραστών στην αγορά ελαιολάδου Βιομηχανικού ή Λαμπάντε (οξ.>2ο), του οποίου έτσι οι τιμές, λόγω της αυξημένης ζήτησής του, ανέβηκαν στα 4,90€/kg έως 4.95 €/kg, πλησιάζοντας τις χαμηλότερες τιμές του έξτρα παρθένου, οι οποίες κινούνται στα 5,10 €/kg!

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ (Olimerca 15-1-23) δεν θεωρείται φυσιολογική και αποδίδεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις που αποβλέπουν πιθανή διάθεση του Λαμπαντε, μετά από επεξεργασία η ανάμειξη, ως έξτρα παρθένου!

Οπως αναφέρει ο κ. Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ: «γενικότερα, εκτιμάται ότι εξαιτίας της αύξησης των τιμών, η διεθνής κατανάλωση μπορεί να μειωθεί, αλλά η φετινή παραγωγή θα είναι αρκετά χαμηλή και πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές εντάσεις στην αγορά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Δεκεμβρίου της AICA (Συνδέσμου Ενημέρωσης και Ελέγχου Διατροφικών Προϊόντων) της Ισπανίας, η παραγωγή που έχει συγκομιστεί στην χώρα μέχρι αρχές Δεκεμβρίου ήταν 232.000 τόνοι (έναντι 288.000 τον. της αντίστοιχης περσινής) και το 30% αυτής φαίνεται να έχει ήδη πωληθεί.

Παράλληλα εκτιμάται ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν πουλήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και ότι οι αγοραστές από Ιταλία θα εντείνουν τις αγορές τους κατά τον Μάρτιο του 2023.

Συμπερασματικά σύμφωνα με τα Ισπανικά ΜΜΕ, η νέα χρονιά αρχίζει με την εκτίμηση ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω της μειωμένης παραγωγής γενικά αλλά και της μειωμένης ύπαρξης καλών έξτρα παρθένων.

Η προβλεπόμενη πτώση της κατανάλωσης δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση της αγοράς, αφού οι εκτιμήσεις για πολύ μειωμένη συγκομιδή είναι πλέον αναμφισβήτητες».