Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρήτη: Έρχεται το Συμπόσιο Χαρουπιού 2022 στις 9 Οκτωβρίου

08-10-22 | 19:07
Κρήτη: Έρχεται το Συμπόσιο Χαρουπιού 2022 στις 9 Οκτωβρίου

Το Συμπόσιο Χαρουπιού θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου, από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ και τον φορέα ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC) .

Με στόχο η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει ετήσιο θεσμό, έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες δράσεις :

• ·Παρουσίαση της αποκωδικοποίησης του DNA της Χαρουπιάς, για πρώτη φορά διεθνώς (και μάλιστα Κρητικής ποικιλίας), από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η επιστημονική έρευνα έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του φορέα ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και από μέλη του – επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΕΛΜΕΠΑ. Η έρευνα αποσκοπεί στην ταυτοποίηση του γνήσιου χαρουπιού της Κρήτης και στην ανάδειξη του δυναμικού του.
• Παρουσίαση της Ψηφιακής Πλατφόρμας Carob of Crete που δημιουργήθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ, με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
• Παρασκευή εδεσμάτων από σεφ με βάση το χαρούπι και γευσιγνωσία τους.
• Φιλοξενία παραγωγών πρoϊόντων χαρουπιού στον προαύλιο χώρο του Χαρουπόμυλου για γευσιγνωσία και δυνατότητα αγοράς των προϊόντων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του παραγωγικού τομέα και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας σε σχέση με το Χαρούπι.
• Δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων όσον αφορά στην παραγωγή εδεσμάτων με βάση το χαρούπι.
• Συναυλία “Τα Ρεμπέτικα της Κρήτης.

Γεγονός του ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ θα αποτελέσει η επαναλειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΥ, μετά από μισό αιώνα, που προορίζεται να αποτελέσει όχι απλώς μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας, αλλά και μαρτυρία μιας ειδικότητας της εργατικής τάξης που δεν υπάρχει πια.