Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρήτη: Δραματική η έλλειψη εργατών

09-01-23 | 08:09
Κρήτη: Δραματική η έλλειψη εργατών

"Είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να καταλήγει η σοδειά στις χωματερές" δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο ΓΓ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, αναφερόμενος στο μείζον θέμα της έλλειψης εργατών γης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που παραμένει.

Συνολικά τους τελευταίους μήνες, έφτασαν στην περιοχή της Ιεράπετρας συνολικά 1.000 εργάτες από τρίτες χώρες, μία σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων αναγκών, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 4.000 άτομα για να μπορέσει ο θερμοκηπιακός κλάδος να λειτουργήσει όπως πρέπει.


Οι παραγωγοί θερμοκηπίων δεν προλαβαίνουν να μαζέψουν εγκαίρως τα προϊόντα, με αποτέλεσμα αυτά να παραωριμάζουν και να μην μπορούν να πουληθούν, είπε ο κ. Βιαννιτάκης.

Και όλα αυτά ενώ δουλεύουν από το ξημέρωμα μέχρι να πέσει το σκοτάδι και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν και φώτα στα θερμοκήπια για να συνεχίσουν τη δουλειά και τη νύχτα!


"Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, σε έναν μήνα που θα αρχίσει να μαζεύεται η ντομάτα που είναι ο "βασιλιάς" των αγροτικών προϊοντων, είναι δεδομένο ότι τεράστιες ποσότητες θα καταλήγουν στις χωματερές", υπογράμμισε ο ΓΓ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.


Την ίδια ώρα οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την κατιούσα, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της μαζικής παραγωγής και σε άλλες περιοχές της χώρας. Με εξαίρεση το αγγούρι που εξάγεται και η τιμή παραγωγού φτάνει το 1 ευρώ, η τιμή της ντομάτας είναι στα 60 λεπτά, το "βελανίδι" στο 1,20, η μελιτζάνα κάτω από 70 λεπτά και η πιπεριά-κέρατο 1,20-1,30.

"Στις λαϊκές αγορές πλέον ο κόσμος δεν καταναλώνει πια με το κιλό. Αυτές οι εποχές ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον ψωνίζει με το κομμάτι, 2-3 προϊόντα, ίσα ίσα ό,τι χρειάζεται για μία ή δύο ημέρες. Η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά και είναι κάτι που αποτυπώνεται καθημερινά", κατέληξε ο κ. Βιαννιτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας προγραμματίζει έκτακτη Γενική Συνέλευση για τα μέλη του, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη - Ιεράπετρα, στις 18:30 για να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα του κλάδου.

 

ekriti.gr