Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρασί: Το κόστος παραγωγής επισκιάζει τη βελτιωμένη συγκομιδή

11-11-22 | 09:09
Κρασί: Το κόστος παραγωγής επισκιάζει τη βελτιωμένη συγκομιδή

Οριακά βελτιωμένη κατά 2% είναι η παραγωγή οίνου στην ΕΕ το 2022, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας.

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας της Copa-Cogeca στον τομέα του κρασιού οι ξηρασίες, οι υψηλές καυτές θερμοκρασίες και τα επεισόδια παγετού/χαλάζι ευθύνονται για την οριακή αύξηση των αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, οι οίνοι χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα, λόγω της καλής κατάστασης της σταφίδας και την απουσία ασθενειών.
 

Η συγκομιδή του 2022 συνοδευόταν από μεγάλη ανησυχία λόγω των χρόνιων πλέον συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η οποία εκδηλώνεται συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγώντας τις παραγωγές σε υποβαθμισμένη ποιότητα και μικρές ποσότητες. Πάντως, οι βροχές του Αυγούστου άλλαξαν ριζικά την εικόνα πρόβλεψης σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρνοντας αισιοδοξία στους παραγωγούς.

Οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή επιβεβαιώνουν τώρα τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και έκαναν λόγο για αξιοπρεπής ποσότητες. 

Το κόστος παραγωγής
Στο μεταξύ, στη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αναφέρεται ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον οίνο Luca Rigotti σημειώνοντας ότι «μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της αγοράς, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά χαρακτηρίζεται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αμπελουργών και οινοποιείων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει εκτεταμένες προεκτάσεις που κυμαίνονται από τις εισροές (γυαλί, χαρτόνι και λιπάσματα) έως τις μεταφορές εμπορευμάτων και την αγοραστική δύναμη των πολιτών της ΕΕ». Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το συντομότερο δυνατό.

Πάντως, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, απαιτούνται λύσεις για τις βασικές προκλήσεις της αγοράς, της νομοθεσίας και της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν την αμπελουργία. Αυτές θα πρέπει να είναι δομημένες γύρω από το διεθνές εμπόριο, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.

Παράλληλα, εξέτασαν, πώς οι εμπορικές συμφωνίες, οι ανθεκτικές ποικιλίες και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του τομέα του κρασιού σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.