Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κομφούζιο: Τι αλλάζει στις υποχρεώσεις των δικαιούχων

04-05-22 | 16:04
Κομφούζιο: Τι αλλάζει στις υποχρεώσεις των δικαιούχων

Αλλαγές στις δεσμεύσεις των δικαιούχων καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης των μικρολεπιδοπτέρων προβλέπει η τροποποιητική υπουργική απόφαση για την «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020».

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης κατόπιν έκδοσης σχετικής πρόσκλησης και υποβολής αιτήματος παράτασης, εκ μέρους των δικαιούχων. Παράλληλα, οι δεσμεύσεις ξεκινούν από την ημερομηνία που ορίζεται στην αρχική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επίσης, για την αντιμετώπιση των μικρολεπιδοπτέρων-στόχων της δράσης, οι δικαιούχοι να κάνουν:

  • μικτή χρήση φερομονών και, εφόσον απαιτείται, χημικών εντομοκτόνων τα δύο (2) πρώτα έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς και της δαμασκηνιάς και, αντίστοιχα, τα τρία (3) πρώτα έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και του αμπελιού και
  • αποκλειστική χρήση φερομονών τα τρία (3) τελευταία έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς και της δαμασκηνιάς και, αντίστοιχα, τα δύο (2) τελευταία έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και του αμπελιού καθώς και στην περίπτωση ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων, ανεξαρτήτως καλλιέργειας».

Στην περίπτωση ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων, ως ύψος ενίσχυσης εκάστης καλλιεργητικής ομάδας ορίζεται το αντίστοιχο ύψος ενίσχυσης του 5ου έτους εφαρμογής.

Δείτε αναλυτικά την τροποποίηση ΕΔΩ