Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Και οι Ιάπωνες στο «παιχνίδι» για το ελαιόλαδο!

15-07-21 | 10:00
Και οι Ιάπωνες στο «παιχνίδι» για το ελαιόλαδο!

Η παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου αλλάζει. Το ίδιο και ο χάρτης των χωρών που αρχίζουν να παράγουν λάδι και μάλιστα υψηλής ποιότητας.  

Σημερα παρουσιάζουμε μια ακόμη προσπαθεια που γίνεται στο χώρο μάλιστα των εξτρα παρθένων λαδιών, από την... Ιαπωνία, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια περίπου!

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση στην Ιαπωνία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου τροφοδοτεί μια ισχυρή αγορά για τους ντόπιους καλλιεργητές, ορισμένοι από τους οποίους κερδίζουν επίσης παγκόσμια προσοχή για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους.

Οι παραγωγοί από το έθνος της Ανατολικής Ασίας κέρδισαν συνολικά οκτώ βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου NYIOOC 2020, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων χρυσών και τεσσάρων βραβείων Silver.

Οι Ιάπωνες πιστεουν πολύ στην υγιεινή διατροφή. Με αυτο το σκεπτικό, άρχισαν να στρέφονται και στο ελαιόλαδο, βάζοντας το δειλά - δειλά στη διατροφή τους. Στοχεύουν παράλληλα όμως και στη διεθνή αγορά!

Μάλιστα όπως λένε οι παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει την ελαιοκαλλιέργεια, πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εντάξουν σταδιακά  το ελαιόλαδο στην τοπική διατροφή, με δεδομένο ότι οι Ιάπωνες εκτιμούν την καλή πρώτη ύλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νικητών του διασημότερου διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου στον κόσμο ήταν το Green Basket Japan, το οποίο έλαβε το τρίτο συνεχόμενο χρυσό βραβείο για τη μάρκα Any Varieties Blend. Ενα λάδι, προϊόν που παράγεται από ελαιώνες που βρίσκονται στην Ονταβάρα και το Minami-Ashigara, κοντά στο Τόκιο.

Οι Ιάπωνες καλλιεργητές πριν ξεκινήσουν το εγχειρημα τους, ψάχτηκαν πολύ, προκειμενου να δουν ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν στο κλίμα της χώρας της Άπω Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι και ελληνικές ελιές!

Απώτερος στόχος τους είναι βέβαια να παράξουν λάδι από ελιές που θα αντιπροσωπεύουν πλήρως την Ιαπωνία.

Ενα ακόμη λάδι που κέρδισε ενα Χρυσό και Ασημένιο Βραβείο για ένα ζευγάρι λεπτών μιγμάτων είναι το προϊόν της Etajima Olive Company.   Το αγρόκτημα λειτουργεί όχι μακριά από τη Χιροσίμα, στα νότια της χώρας, και αντιπροσωπεύει την επιτυχία ενός έργου αφιερωμένου στη γεωργική καινοτομία.

Η Etajima Olive Company καλλιεργεί δέντρα διαφόρων ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένων των Mission, Lucca και Nevadillo Blanco, τα οποία χρησιμοποιούνται για τα μείγματα Etajima.

Το αγρόκτημα παράγει το ελαιόλαδο του στο δικό του διφασικό μύλο, όπου το λάδι εξάγεται λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή και οι καλλιεργητές αναζητούν μια φρέσκια και πράσινη γεύση από τα έλαια του, επιτρέποντάς τους να συμπληρώσουν τις γεύσεις των ιαπωνικών τροφίμων.

Κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών είναι η μεγάλη έρευνα που έκαναν οι ελαιοπαραγωγοί, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες στη Μεσόγειο, αλλά και η παραγωγή μόνο κορυφαίων ελαιολάδων!