Ηράκλειο: Οι αμπελουργοί μπροστά στην καταστροφή - Πάνω από 50% η συρρικνωση στα σταφύλια
Οι αμπελουργοί είναι σε απόγνωση βλέποντας πως οι ζημιές στα αμπέλια τους είναι τεράστιες. Μάλιστα ο καύσωνας, οι θερμοκρασίες της περιόδου και ο περονόσπορος είναι οι βασικές αιτίες για αυτή την καταστροφή!
Συμφωνα με την αυτοψία που έχει γίνει από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ Κρήτης, οι ζημιές στις καλλιέργειες που έχουν δηλωθεί αφορούν πανω από 10.000 αγροτεμάχια, τη στιγμή που η διαδικασία των αυτοψιών συνεχίζεται!
Την ίδια στιγμή η αγωνία των αμπελουργών για την καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται, με τους ίδιους να αναμένουν τις ανακοινωσεις για τα ποσά που θα τους καταβληθούν, τη στιγμή που το κόστος της παραγωγής τους έχει «γονατίσει».
Στο μισό η παραγωγή
Συμφωνα με τον κ. Μιχάλη Καμπιτάκη, αντιπρόεδρο της ΣΑΣΟΕΕ, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, καθώς εκτός από αυτήν που είναι εμφανής, έχει προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις και στα σταφύλια που άντεξαν.
«Η μείωση στην ποσότητα είναι πάνω από 50%. Ακόμη και τα σταφύλια που κόβονται αυτή την περίοδο, έχουν συρρικνωθεί, με συνέπεια το βάρος τους να είναι στο μισό βάρος από ότι πέρυσι. Και μιλάμε για τα σταφύλια που τρυγούνται σε όλες τις κατηγορίες, είτε είναι οινοποιήσιμα, είτε επιτραπέζια, είτε σταφυδάμπελα.
Ο καύσωνας δεν άφησε την παραγωγή να εξελιχθεί κανονικά. Βλέπεις σταφύλια που σε διαφορετική περίπτωση θα ζύγιζε 1 με 1.5 κιλό και αυτή τη στιγμή ζυγίζει 400 με 500 γραμμάρια. Μιλάμε για μια μεγάλη καταστροφή, που θα φανεί το επόμενο διάστημα γιατί θα υπαρχουν ελλείψεις στην αγορά, σε όλες τις κατηγορίες των σταφυλιών και των παράγωγων του», επισημαίνει ο κ. Καμπιτάκης
Σε έντονα αρνητικό περιβάλλον έχει εισέλθει φέτος προ του τρύγου ο αμπελοοινικός τομέας της χώρας, εξαιτίας του δυσανάλογου βάρους των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά και των φετινών σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις κυρίως του περονόσπορου, που παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί και των διαδοχικών καυσώνων, του περασμένου Ιουλίου.
«Τα αθεράπευτα προβλήματα που δημιούργησαν οι αλληλοδιάδοχες κρίσεις (δημοσιονομική – ΕΦΚ, πανδημία COVID-19, κρίση ακριβείας) τα οποία οδήγησαν τα οινοποιεία, αλλά κυρίως τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις σε συνεχείς περιόδους μη βιώσιμης δραστηριότητας αφενός, και αφετέρου οι δραματικά μειωμένες αποδόσεις των αμπελώνων πριν τον επερχόμενο τρυγητό, απειλούν να δώσουν χαρακτήρα συνολικής κατάρρευσης στον τομέα», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
Και ενώ σε μεμονωμένες, αλλά και μη αντιπροσωπευτικές περιοχές η μείωση της παραγωγής οινοσταφύλων, ενεργοποιεί τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, προκαλώντας μερική άνοδο των τιμών, παραδοσιακή σιγή για τις τιμές παρατηρείται στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας (Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, κλπ.), περιοχές οι οποίες γίνονται αποδέκτες της παράνομης σταφυλικής παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών και ποικιλιών σταφιδοποιίας, που έχουν εξίσου πληγεί από τον περονόσπορο και τους καύσωνες.
Η επανάληψη του φαινομένου, της εισόδου στον οινικό τομέα απαγορευμένων για οινοποίηση ποικιλιών, ήδη υλοποιείται σε πρώτο στάδιο, αφού ποσότητες από τις ποικιλίες αυτές εξαγοράζονται στο επίπεδο των 0,10 €/kg με 0,12 €/kg και οδεύουν, είτε για χυμοποίηση, είτε χωρίς παραστατικά απευθείας σε οινοποιεία. «Κάθε χρόνο η πρακτική αυτή βάζει φρένο σε κάθε υγιή αντίδραση ανόδου των τιμών στην αγορά των οινοσταφύλων, τη στιγμή που παρατηρείται έκρηξη του κόστους καλλιέργειας», τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ.
Σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία (Bordeaux), οι αμπελουργοί ζητούν να γίνει δεκτό το μέτρο της οριστικής εγκατάλειψης αμπελώνων, οι οποίοι ζητούν να φύγουν από το επάγγελμα με αξιοπρέπεια, μέσω ενός προγράμματος με κοινωνικά κριτήρια.
«Μια τέτοια προοπτική δεν είναι μακριά και για τους Έλληνες αμπελουργούς, εάν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο κρατικός μηχανισμός δεν παρέμβει φέτος, ώστε να κατασταλούν τα γνωστά φαινόμενα παραοικονομίας και εάν δεν ενισχυθούν βραχυπρόθεσμα, είτε με εθνικούς, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους, οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, ώστε με όρους βιωσιμότητας να συνεχίσουν να καλλιεργούν και τα επόμενα χρόνια.
Είναι κατά συνέπεια άμεσα αναγκαίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκης, να θέσει το θέμα της ενίσχυσης του τομέα στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών (μαζί με τους ομολόγους του των άλλων Κρατών Μελών της ΕΕ που έχουν ανάλογα πληγεί), με στόχο να ενισχυθεί εκτάκτως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών ο αμπελουργικός τομέας οινοποιήσιμων ποικιλιών», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
newshub.gr