Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Ηράκλειο: Με πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ θα δώσουν «ανάσα» στο πρόβλημα με τους εργάτες γης

03-11-22 | 17:28
Ηράκλειο: Με πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ θα δώσουν «ανάσα» στο πρόβλημα με τους εργάτες γης

Αισιόδοξος εμφανίστηκε τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς όσο και οι εκπρόσωποι άλλων Εργατικών Κέντρων και των αγροτών μετά τη συνάντηση τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, με βασικό θέμα αυτό της επίλυσης των εργατών γης.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση που του κατατέθηκε από τον κ. Βοργιά για την υλοποίηση ενός προγράμματος μέσω ΟΑΕΔ, το οποιο θα στηρίξει επί της ουσίας τους αγρότες και θα αποτελέσει κίνητρο για όσους θέλουν νε εργαστούν εποχιακα στον πρωτογενή τομέα.

«Θετική είναι η ανταπόκριση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά Γιώργου στις θέσεις των Εργατικών Κέντρων Ηρακλείου Καστοριάς και Φλώρινας και της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγών Κρήτης, που αφορούν την στήριξη Ελλήλων εργατών γης. Μάλιστα είπε ότι θα το θέσει και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Θεωρεί ότι αυτό που προτείνουμε είναι και θετικό ώστε να βγει άμεσα ένα πρόγραμμα που θα στηρίξει τη μετακίνηση και τη διαμονή των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν μεροκάματα», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Βοργιάς, μιλώντας στο newshub.gr

Σημειώνεται ότι η πρόταση που κατατέθηκε στον Υπουργό, είναι ουσιαστικά βασισμένη σε ενα αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποιο είχε τεθεί σε ισχύ τη δεκαετία του 1980!

Με βάση το νέο πρόγραμμα, αν και εφόσον ισχύσει, θα επιδοτούνται και τα έξοδα μετακίνησης και τα έξοδα διαμονής για τους εργάτες γης.

Οι πρώτες αφίξεις

Οπως έχει ήδη γράψει το newshub.gr έχουν καταφθάσει οι πρώτοι εργάτες από τη Βόρεια Ελλάδα, όπως την Καστοριά και τη Φλώρινα, αλλά και από την ΑΘήνα.

Άλλοι έχουν έρθει μεσα από τη συνεργασία του ΕΚΗ με άλλα Εργατικά Κέντρα, ενώ άλλοι εργάτες έχουν έρθει μέσα από την αναζήτηση που έχουν κάνει αγροτικοί φορείς, όπως ο αγροτικός Συνεταιρισμός Θραψανού.

Οπως λέει ο κ. Μανόλης Λιπαράκης, ήδη έχουν έρθει κάποιοι εργατες που έχουν πιάσει δουλειά στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού, ενώ γίνονται συζητήσεις και για την άφιξη και άλλων.

Ενα θέμα που είχε αναδείξει το newshub.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)