Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Η Κρήτη «κομμένη» από μια σειρά πληρωμές για τους αγρότες

10-08-22 | 16:04
Η Κρήτη «κομμένη» από μια σειρά πληρωμές για τους αγρότες

Απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις των αγροτών στην Κρήτη, από τη στιγμή που το νησί είναι «κομμένο» από μια σειρά πληρωμές.
Οπως έγραψε το newshub.gr στις 27 Ιούλη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), με απόφαση του Υπουργείου είχαμε «μαχαίρι» στις αποζημιώσεις των αμπελουργων σε πάνω από 40 χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου!

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, ενώ αρχικά είχε υπαρξει αναγγελία για την καταβολή αποζημιώσεων, σε όσους αμπελουργους είχαν δει τα αμπέλια τους να παθαίνουν ζημιες από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, τελικά αποφασίστηκε αυτές οι αποζημιώσεις να μη δοθούν!

Και όλα αυτα τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε τροπολογία (κατ' εξαίρεση του κανονισμού του ΕΛΓΑ) για την κάλυψη των ζημιων που υπεστησαν οι αγρότες από τον παγετό το 2021, σε δενδρώδσεις καλλιέργειες.

Κάτι που δεν είναι μέσα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά προστέθηκε εμβόλιμα ως αποζημιώσεις κατ΄εξαίρεση.

Οι Κρητικοί αμπελουργοί βλέπουν πως το ΥΠΑΑΤ, εφαρμόζει το «δύο μέτρα και δύο σταθμά», σε σχέση με τις ζημιές που υπεστησαν οι ίδιοι και το «κόψιμο» της αναγγελίας για αποζημιώσεις από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, με το σκεπτικό ότι αυτές οι ζημιές που καταγράφηκαν δεν ήταν καθολικές.

Οι αμπελουργοί είναι οργισμένοι, βλέποντας όλα τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί, να κατευθύνονται στην υπολοιπη Ελλαδα, πλην της Κρήτης.

Οπως έγραψε το newshub.gr το «μαχαίρι» που είχαμε στις αποζημιώσεις των αμπελουργων σε πάνω από 40 χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου, έχει προκαλέσει οργή.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, ενώ αρχικά είχε υπαρξει αναγγελία για την καταβολή αποζημιώσεων, σε όσους αμπελουργους είχαν δει τα αμπέλια τους να παθαίνουν ζημιες από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, τελικά αποφασίστηκε αυτές οι αποζημιώσεις να μη δοθούν!

Η Οργάνωση
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην επιστολή της Οργάνωσης που εστάλη πριν λίγες μερες στο ΥΠΑΑΤ, οι παραγωγοί της Κρήτης έχουν αδικηθεί τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό και ζητούν την παύση διεκδίκησης της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος, την ενίσχυση των παραγωγών βάσει των τιμολογίων των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών καθώς και την επιστροφή του πετρελαίου με βάση την έκταση και την καλλιέργεια.

Σημειώνεται οτι πριν λίγα 24ωρα οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης είχαν συνάντηση στο Υπουργείο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, από τον οποίο δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις!

Για το θέμα αυτό είχαμε κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, από τον αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη. Οι Βουλευτές ζητούν από την Κυβέρνηση να απαντήσει σχετικά με το εάν πρόκειται να ικανοποιήσει τα παραπάνω αιτήματα.

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω θεματα:

Νέα ΚΑΠ

Επειδή κατά την ΚΑΠ που διανύσαμε την τελευταία επταετία "κατακρεουργήθηκε" η αξία των ενισχύσεων πάνω από 50%, ειδικά στις μόνιμες καλλιέργειες, η Κρήτη αδικήθηκε κατάφωρα (ελαιοκαλλιέργεια-αμπελοκαλλιέργεια). Γι' αυτό ο κλάδος ζητά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, στη σουλτανίνα, την ελαιοκαλλιέργεια, όπως και στις οινοποιήσιμες ποικιλίες, να αλλάξει το ισχύον καθεστώς ώστε να επωφεληθούν αυτοί που παράγουν.

Επιστροφή πετρελαίου

Να δοθεί λύση στα χρέη που αγοράστηκαν ακόμα και με το 7% της αξίας τους από τα ξένα Funds, των Αγροτικών Οργανώσεων και των αγροτών και σήμερα βγάζουν σε πλειστηριασμό τις πρώτες κατοικίες και τις αγροτικές περιουσίες έναντι πινακίου φακής. Πρόταση των αγροτών είναι να εξαλειφθούν όλοι οι τόκοι σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δάνεια των αγροτών, ανεξαρτήτως ύψους, να διαγραφούν οι οφειλόμενο τόκοι και το 30% του οφειλομένου κεφαλαίου, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ρυθμιστούν τα δάνεια και να ανακουφιστούν οι αγρότες για να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν:

-Αυστηροποίηση των ελέγχων στις ελληνοποιήσεις των παραγομένων αγροτικών προϊόντων και ειδικά στη σταφίδα και στο ελαιόλαδο αλλά και σε όλα τα άλλα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

-Να ενισχυθούν οι παραγωγοί βάσει των τιμολογίων φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, λόγω της εκτόξευσης των τιμών που φτάνει έως και στο 100%.

-Να σταματήσει η Κρήτη να εξαιρείται από την υπόλοιπη νησιωτική πολιτική των προνομίων που δίδονται στα αναπτυξιακά προγράμματα όλων των άλλων νησιωτικών περιοχών, όπως επίσης να επιδοτείται το κόστος μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων και των κομίστρων, όπως γίνεται με όλα τα άλλα νησιά.

-Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία, με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα της εργατών γης.

Τέλος ζητείται να υπάρξει μέριμνα για τις επιστρεπτέες στους αγρότες.