Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Γιατί Ισραηλινοί και Ιορδανοί γίνονται δυνατοί «παίχτες» στην αγορά λαδιου!

10-07-21 | 10:00
Γιατί Ισραηλινοί και Ιορδανοί γίνονται δυνατοί «παίχτες» στην αγορά λαδιου!

Οι Ισραηλινοί παραγωγοί ελαιολάδου απολαμβάνουν ένα ρεκόρ, το 2021, κερδίζοντας τα πρώτα βραβεία στον διαγωνισμό NYIOOC World Olive Oil Competition.

Τρεις παραγωγοί συνεργαστηκαν για να κερδίσουν ένα χρυσό βραβείο και δύο ασημένια βραβεία στην φετινή έκδοση του πιο διάσημου κόσμου ποιότητα ελαιόλαδου ανταγωνισμός.

Το έτος ρεκόρ στο NYIOOC ήρθε παρά την μικρή παραγωγή ελαιολάδου φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από το έτος συγκομιδής 2009/10.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, το Ισραήλ παρήγαγε μόλις 11,000 τόνους ελαιολάδου κατά την περίοδο καλλιέργειας 2020/21, περίπου το ένα τρίτο λιγότερο από τον κυλιόμενο πενταετή μέσο όρο.
Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους παραγωγούς που εισέρχονται εκτός έτους στον φυσικό εναλλακτικό κύκλο ελιών και τις επιπλοκές που προκύπτουν από την πανδημία covid-19.

Μεταξύ των νικητών παραγωγών του Ισραήλ ήταν η Tamir Farm, η οποία κέρδισε ένα Χρυσό Βραβείο για τη μονοποικιλία της Ptora Midnight Coratina.

Ο Hadas Lahav, Διευθύνων Σύμβουλος της Sindyanna της Galilee, δήλωσε ότι οι γυναίκες της Sindyanna είναι πολύ περήφανες που έλαβαν αυτήν τη διεθνή αναγνώριση.
«Φυτεύουμε και διαχειριζόμαστε οργανικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον ελαιώνες δίκαιου εμπορίου», είπε. «Επενδύουμε και αναπτύσσουμε σύγχρονες και βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την ανάπτυξη της αραβικής αγροτικής κοινότητας στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Όπως και οι άλλοι Ισραηλινοί παραγωγοί, το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Sindyanna λόγω της πανδημίας Covid-19. Οι ελαιώνες του απέδωσαν έξι τόνους ελαιόλαδο, που ήταν το ήμισυ της απόδοσής του το 2019.

«Θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα του ελαιολάδου μας και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας παραγωγής ελαιολάδου στη Γαλιλαία», είπε.

Εν τω μεταξύ, στο κεντρικό Ισραήλ, οι παραγωγοί του BVS Premium γιόρτασαν το βραβείο τους, λαμβάνοντας για πρώτη φορά το Silver Award για το μείγμα Heart Notes.

Παρά την παρουσία ορισμένων γνωστών εμπορικών σημάτων ελαιολάδου στο Ισραήλ, ο Ashkenazi Hani, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι το ελαιόλαδο της ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

"Ενώ είμαστε βέβαιοι ότι οι άλλοι νικητές είναι εξαιρετικοί, πιστεύουμε ότι το λάδι μας είναι ξεχωριστό καθώς παράγεται με μεγάλη προσοχή και υπομονή, που περιλαμβάνει πολλές δοκιμές και δοκιμές του τελικού μας ελαιολάδου», δήλωσε ο Hani στο Olive Oil Times.
 
"Η προτιμώμενη μέθοδος μας είναι να επιλέξουμε τις ελιές συγκριτικά νωρίς στην αρχή της σεζόν για να εξασφαλίσουμε ένα πράσινο και αρωματικό μείγμα ελαιολάδου », είπε ο Χάνι.

Το BVS Premium Jerusalem Olive Oil παρήγαγε 8,000 λίτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το 2020, λίγο λιγότερο από το προηγούμενο έτος, το οποίο ο Χάνι αποδίδει στην πανδημία.
«Οι Ισραηλινοί καταναλωτές συνεργάστηκαν μαζί μας στην προσπάθεια προώθησης τοπικών γεωργικών προϊόντων και άρχισαν να κάνουν αγορές απευθείας από τους αγρότες», πρόσθεσε.
Ο Χάνι είναι αισιόδοξος για την ερχόμενη συγκομιδή και αναμένει καλύτερη απόδοση από την προηγούμενη χρονιά.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που πηγαίνουμε στο Εποχή συγκομιδής 2021.Τα ελαιόδεντρα έχουν αρχίσει να ανθίζουν και τα φρούτα ωριμάζουν επίσης. Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν προς μια καλή συγκομιδή. 
Θα συνεχίσουμε τη στοργική φροντίδα των ελαιώνων, επιλέγοντας τις καλύτερες ελιές με τον πιο ακριβή τρόπο και παράγοντας το καλύτερο ελαιόλαδο», πρόσθεσε.

Οι Ιορδανοι

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοινωση των αποτελεσμάτων του 2021 NYIOOC World Olive Oil Competition και οι παραγωγοί από την Ιορδανία γιορτάζουν ακόμα.

Στην καρδιά του Levant, το ιστορικό σπίτι της ελιάς, οι Ιορδανοί παραγωγοί κέρδισαν τέσσερα βραβεία από τα πιο διάσημα του κόσμου ποιότητα ελαιόλαδου διαγωνισμός, συμπεριλαμβανομένων τριών Gold Award και Silver Award.

Αυτή η επιτυχία αύξησε το εμπορικό σήμα διεθνώς και στην εγχώρια αγορά. 

Ενώ οι παραγωγοί από την Ιορδανία μπήκαν στον διαγωνισμό σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις - 2015 και 2016 - φέτος ήταν η πρώτη φορά που το βραβείο Ιορδανίας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απονέμεται.

Για τους περισσότερους παραγωγούς της Ιορδανίας, το έτος καλλιέργειας 2020/21 ήταν μετριο. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εκτιμά ότι η παραγωγή έφτασε τους 25,000 τόνους, ελαφρώς πάνω από τον κυλιόμενο πενταετή μέσο όρο, αλλά πολύ λιγότερο από το ρεκόρ των 34,500 τόνων που καταγράφηκε το 2019/20.
 
Οι απίστευτα ζεστές θερμοκρασίες σε όλες τις βόρειες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας της Ιορδανίας εχουν σαν αποτελεσμα σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της παραγωγής.

Ωστόσο, η Amelia Bilbeisi, επικεφαλής της περιοχής της Μέσης Ανατολής στο Al-Maida Αγροτικής, είπε ότι το κλίμα της Ιορδανίας είναι μέρος αυτού που κάνει τα ελαιόλαδά του να ξεχωρίζουν.
 
«Το terroir της Ιορδανικής ερήμου παρέχει στο λάδι μας μοναδικά χαρακτηριστικά και τα σχεδιάζουμε προσεκτικά στα οργανοληπτικά προφίλ και τους στόχους που θέσαμε για τη σεζόν», είπε.

Η Al-Maida Agricultural αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος νικητής από τη Μέση Ανατολή στο NYIOOC, κερδίζοντας δύο Χρυσά Βραβεία για τα μείγματα Arbequina και Arbosana και ένα ασημένιο βραβείο για το μείγμα της Κορωνέικης.

Παρά το ότι διαθέτει τα ελαιόλαδα της εταιρείας με τις ξεχωριστές οργανοληπτικές του ιδιότητες, η Bilbeisi πρόσθεσε ότι ο εξαιρετικά ζεστός και ξηρός καιρός σε συνδυασμό με το Πανδημία covid-19 έκανε το 2020 μια αρκετά δύσκολη χρονιά για την εταιρεία.

Ο άλλος νικητής παραγωγός της Ιορδανίας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ήταν ο Μύλος ελαιολάδου Alzyoud, ένας νεοεισερχόμενος που κέρδισε ένα Χρυσό Βραβείο για τη μάρκα Alzyoudi, ένα μεσαίο μείγμα.

"Ήταν ένα ωραίο συναίσθημα που πήραμε το Χρυσό Βραβείο στην πρώτη μας συμμετοχή, "είπε ο ιδιοκτήτης Fayyad El Ziuod στο Olive Oil Times, αποδίδοντας την επιτυχία στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του μύλου και στην αφοσιωμένη ομάδα επαγγελματιών.
«Είμαστε περήφανοι που το προϊόν μας βρίσκεται στον σημαντικότερο διαγωνισμό ελαιολάδου στον κόσμο. Το πάθος μου αυξάνεται με το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού. Το Χρυσό Βραβείο θα προσθέσει αξία στο προϊόν και τη μάρκα μας», κατέληξε ο El Ziuod.