Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Γεωργία χαμηλού άνθρακα: Βιώσιμο σύστημα, εύκολο στην εφαρμογή και επικερδές

13-02-22 | 08:08
Γεωργία χαμηλού άνθρακα: Βιώσιμο σύστημα, εύκολο στην εφαρμογή και επικερδές

 Με την γεωργία χαμηλού άνθρακα αλλά και τον σημαντικό ρόλο της γεωργίας και δασοκομίας στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στην κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης μέχρι το 2050, εξαιτίας της φυσικής ικανότητας του εδάφους και των οικοσυστημάτων να δεσμεύουν άνθρακα ασχολήθηκε η άτυπη σύνοδος του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά το 1ο εξάμηνο 2022.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων τέθηκαν απόψεις σχετικά με τις πρακτικές μείωσης των εκπομπών και αποθήκευσης άνθρακα, τις δυνατότητες ιδιωτικής χρηματοδότησης και τα συστήματα πιστοποίησης, καθώς επίσης και στην παροχή κινήτρων στους αγρότες για τη χρήση τέτοιων συστημάτων πιστοποίησης, ως  βασικό παράγοντα επιτυχίας της όλης προσπάθειας.

Από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι ένα σύστημα πιστοποίησης δέσμευσης άνθρακα πρέπει να είναι απλό, διαφανές και εύκολα εφαρμόσιμο, ώστε να είναι ισότιμο για όλους τους αγρότες της Ένωσης, και πρωτίστως επικερδές για τους αγρότες.

Αναφέρθηκαν πρακτικές αποθήκευσης άνθρακα που εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έχουν προβλεφθεί και στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας.

Επισημάνθηκε, επιπλέον, ότι η επισιτιστική ασφάλεια στην Ένωση αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, και ως εκ τούτου πρέπει να σχεδιάσουμε ένα ελκυστικό και βιώσιμο σύστημα για τους αγρότες μας που όχι μόνο θα αποζημιώνει τις επιπλέον προσπάθειες των αγροτών, αλλά θα τους εξασφαλίζει και επιπρόσθετο εισόδημα μέσω της πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα. Κύριο μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι η διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο καθώς και να μη διαταραχθεί η ισορροπία στην παραγωγή τροφίμων στην Ένωση.

Να σημειωθεί ότι της συνόδου προήδρευσε εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, κ. Julien Denormandie, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Στην άτυπη σύνοδο συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής AGRI του Ευρ. Κοινοβουλίου κ. Norbert Lins, η πρόεδρος της Copa κα. Christiane Lambert, ο πρόεδρος της Cogeca κ. Ramon Armengol, η πρόεδρος των Νέων Αγροτών (CEJA) κα. Diana Lenzi, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (ΕΕΒ) και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας (INRAE).