Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Ενημερωτική εκδήλωση από το ΕΛΜΕΠΑ για τον παραδοσιακό κρητικό ελαιώνα

30-07-22 | 16:04
Ενημερωτική εκδήλωση από το ΕΛΜΕΠΑ για τον παραδοσιακό κρητικό ελαιώνα

Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, στις 7 μ.μ., στην Ιερά Μονή Απεζανών, στο Δήμο Φαιστού, θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση-συζήτηση  στο  πλαίσιο  του  έργου «Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση Κατοίκων, Προβολή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Κρητικού Ελαιώνα σε Οικισμούς του Δήμου Φαιστού Μεσαράς»

Το έργο υλοποιείται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και χρηματοδοτείται από το ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD/LEADER ΜΕΣΑΡΑΣ-Ομάδα Τοπικής Δράσης: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Ε.Ε. ΟΤΑ.

Το Πρόγραμμα αφορά στους οικισμούς Μαγαρικάρι, Κλήμα, Λαγολιό, Τυμπάκι, Πιτσίδια, Καμηλάρι, Πόμπια, Πηγαϊδάκια, Αντισκάρι και Αληθινή και έχει σκοπό την ανάδειξη, προστασία και αναβίωση του παραδοσιακού κρητικού ελαιώνα μέσα από δράσεις, μελέτες και έρευνες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών και στην προβολή των μοναδικών σε ομορφιά αυτών ελαιόδεντρων.

Κύρια δράση του έργου είναι ο εντοπισμός μεμονωμένων ελαιόδεντρων ή και ολόκληρων ελαιώνων οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (όπως είναι  οι μεγάλες διαστάσεις της κόμης, το ειδικό σχήμα, η ξεχωριστή αισθητική και επιβλητικότητα του κορμού) και η κατά προσέγγιση χρονολόγηση τους. 

Τα δέντρα αυτά συναντώνται σε πολλές περιοχές της Κρήτης και ονομάζονται «Φράγκικα». Πολλά από αυτά είναι συνδεδεμένα με κοινωνικά, θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα, τοπικές παραδόσεις, οικογενειακές μνήμες και ιδιωτικές στιγμές. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι αποθήκευσης αγροτικών εργαλείων, ως καταφύγιο ανθρώπων, ως χώροι παιχνιδιού για παιδιά.

Στην επιστημονική ομάδα του έργου συμμετέχουν ο κ. Ανδρέας Αναστασάκης, μέλος ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ – Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου και ο κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκης, γεωπόνος του ΕΛΜΕΠΑ.

Στην προγραμματισμένη εκδήλωση της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη Μονή Απεζανών και στον παραδοσιακό, άριστα φροντισμένο, ελαιώνα Θρούμπας (χοντρολιάς) της Μονής.
Θα ακολουθήσει εκδήλωση - ενημέρωση για τον παραδοσιακό Μεσαρίτικο ελαιώνα. 

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό.