Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Ενιαία ενίσχυση: Μεσα στο Φλεβάρη η πληρωμή των υπολοίπων!

22-01-22 | 14:02
Ενιαία ενίσχυση: Μεσα στο Φλεβάρη η πληρωμή των υπολοίπων!

Μια ακόμη σημαντική οικονομική εκκρεμότητα πρόκειται να διευθετηθεί τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, με βάση το πλάνο που υπαρχει θα γίνει η πληρωμή των υπολοίπων της ενιαίας ενίσχυσης στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη!
Το ενδιαφέρον εντείνεται για τις εκτατικές καλλιέργειες και δη για το σκληρό σιτάρι, το οποίο και είναι από τα πρώτα προϊόντα που πληρώνονται µαζί µε πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του agronews.gr, τα στρέµµατα που καλύφθηκαν το 2021 µε πιστοποιηµένο σπόρο σκληρού υπολογίζονται περί τα 2,44 εκατ., τα οποία σε συνδυασµό µε τον προϋπολογισµό του έτους στα 11,563 εκατ. ευρώ, δίνουν µια τιµή για τη συνδεδεµένη ενίσχυση περί τα 5 ευρώ το στρέµµα. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι µπήκαν περίπου 1,65 εκατ. στρέµµατα και η ενίσχυση ανήλθε στα 7,3 ευρώ το στρέµµα.

Όσον αφορά τώρα τον προγραµµατισµό της εν λόγω πληρωµής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τοποθετείται για τα µέσα του ερχόµενου µήνα και µάλιστα µαζί µε τη διορθωτική. Ωστόσο, οι τελευταίες «εµπλοκές» στο µηχανογραφικό σύστηµα και οι «θύµησες» από τα περσινά που έφεραν τις πρώτες συνδεδεµένες την 25η Μαρτίου, θορύβησαν αυτό το διάστηµα τους παραγωγούς, που κρατούν µικρό καλάθι όσον αφορά το χρονοδιάγραµµα των πιστώσεων.

Βέβαια να σηµειωθεί ότι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που δεν θα βρουν στους λογαριασµούς τους τα ποσά που περίµεναν για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, όσο τα συγκεκριµένα αγροτεµάχια αντιµετώπισαν προβλήµατα και στην ενιαία µε τις επιλεξιµότητες, το ΑΤΑΚ ή και όποιες άλλες περιπτώσεις δεν έχουν διορθωθεί ως την ώρα της πληρωµής εκείνης. Προς το παρόν, πάντως, και εφόσον δεν δοθεί κάποια νέα παράταση, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο µέχρι τις 31 Ιανουαρίου για µεταβολές των αιτήσεων ενίσχυσης και υποβολή αιτηµάτων διοικητικής πράξης, αλλά και µεταβολές στον αριθµό των διατηρούµενων και διόρθωση προφανών σφαλµάτων που σχετίζονται µε ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου.