Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία που θα καθορίσει την νέα τιμή

29-09-24 | 09:00
Ελαιόλαδο: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία που θα καθορίσει την νέα τιμή

Για την τιμή του ελαιόλαδου μίλησε σήμερα στο MEGA o ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης. H τιμή του παραγωγού στο ελαιόλαδο έχει πέσει σήμερα στα 7,50  ευρώ είπε o κ. Χιλετζάκης  ωστόσο επεσήμανε πως η μείωση αυτή δεν έχει περάσει στον καταναλωτή. Και συνέχισε λέγοντας πως «αν δεν βρέξει τους επόμενους μήνες θα πούμε το λάδι λαδάκι. Δεν θα μαζέψουμε ελιές και δεν θα έχουμε και λάδι να συντηρηθούμε ».

Η τιμή του ελαιόλαδου, που φέτος αυξήθηκε κατά 56%, φαίνεται σιγά σιγά να αποκλιμακώνεται, τουλάχιστον στη χονδρική είπε και πρόσθεσε πως μετά την καταστροφική προηγούμενη χρονιά που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του, οι καταναλωτές περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της νέας παραγωγής. Τα πρώτα σημάδια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε ποια θα είναι η κρίσιμη περίοδος που θα καθορίσει και την τελική τιμή του ελαιόλαδου  .«Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε πλήρη εικόνα για την τιμή του λαδιού. Αν δε βρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο και Οκτώβρη δεν βρέξει,  κανένας παραγωγός δεν θα πάει να μαζέψει τις ελιές» απάντησε και πρόσθεσε «δυστυχώς είχαμε ένα πολύ ελαφρύ χειμώνα στην Κρήτη. 41 εκατ ελαιόδεντρα της Κρήτης αυτή τη στιγμή είναι μη αρδευόμενα .. δηλαδή το 90% . Και αυτά που αρδεύονται έχουν ελλιπή άρδευση γιατί δεν υπάρχει νερό πλέον στο νησί . Η Κρήτη είναι νούμερο 1 παραγωγική  Περιφέρεια  της  χώρας όσον αφορά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο »

«Δυστυχώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, το λαδερό φαγητό αλλάζει γεύση. Οι Ισπανοί που είναι οι πρώτοι στην κατανάλωση λαδιού, το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 80%», υπογράμμισε ο παραγωγός.

Επίσης μίλησε και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.  «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την Ευρώπη και την μεσόγειο. Όλα εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα που έχουμε μειώνουν κάθε μέρα την παραγωγή. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο βλέπουμε και στη χώρα μας. Πέρσι είδαμε μια αφορία, φέτος υπάρχει μια – σε σχέση με πέρσι – αύξηση της τάξεως του 50%. Αυτό σε κιλά μεταφράζεται σε 200.000 τόνους ελαιόλαδο. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τον ελληνικό ελαιώνα. Κατά 80% έχει πρόβλημα ύδρευσης. Πρόπερσι παράξαμε 350.000 τόνους ελαιόλαδο. Η χώρα μας βγαίνει, αν καταφέρουμε να πάμε στους 200.000 τόνους. Είδαμε στην κακοκαιρίας που έγινε, πως περιοχές που παράγουν λάδι, είχαν χαλαζοπτώσεις. Αυτό ράβδισε τις ελιές, τραυμάτισε τον καρπό»,  τόνισε .