Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Έκλεισε το σύστημα για τις διορθώσεις στο ΟΣΔΕ

16-12-21 | 11:11
Έκλεισε το σύστημα για τις διορθώσεις στο ΟΣΔΕ

Τις τελευταίες ηµέρες το µηχανογραφικό σύστηµα του Οργανισµού Πληρωµών είναι κλειστό, προκειµένου να γίνουν οι γνωστές δοκιµαστικές πληρωµές και όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρόλαβαν να κάνουν διορθώσεις αισιοδοξούν ότι θα πληρωθούν. Το πρόβληµα ωστόσο εστιάζεται στις εκκρεµότητες που έµειναν ανοιχτές, καθώς τα µέτωπα είναι αρκετά. Καταρχήν, διοικητικές πράξεις για επιλεξιµότητες, ΑΤΑΚ, αλλά και ταυτοποίηση µε τις λίστες της ΑΑ∆Ε, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένα 30% περίπου όσων δικαιούνται να υποβάλουν διορθωτική δήλωση (περί τους 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους) να µένουν εκτός της εξόφλησης και να παραπέµπονται στη διορθωτική πληρωµή του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τους περίπου 20.000 παραγωγούς που φαίνεται πως έλαβαν ειδοποίηση για αχρεωστήτως καταβληθέντα, κι αυτοί µάλλον δεν πρέπει να περιµένουν χρήµατα πριν τα Χριστούγεννα. Κι αυτό γιατί η σχετική ανακοίνωση του οργανισµού πληρωµών αναφέρει ότι µέχρι τις 20 ∆εκεµβρίου η βάση του ΟΣ∆Ε θα δέχεται ενστάσεις και µετά θα προχωρήσει η πληρωµή της εξόφλησης της βασικής, γεγονός που σηµαίνει ότι ακόµα κι αν οι ενστάσεις αυτές είναι έγκυρες, δεν προλαβαίνει το αργοκίνητο σύστηµα του ΟΣ∆Ε να τις αξιολογήσει για να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Με άλλα λόγια, όσοι δικαιωθούν θα λάβουν σε επόµενο χρόνο τα ποσά που τους αναλογούν, πιθανότατα και αυτοί στη διορθωτική του Φεβρουαρίου συμφωνα με το agronews.gr.

Μεγάλο το µπέρδεµα και µε το Κτηµατολόγιο. Περίπου 30.000 αγρότες που εµπλέκονται µε αµφισβητούµενες από το δηµόσιο ιδιοκτησίες στο πλαίσιο διαµόρφωσης του Κτηµατολογίου βρίσκονται ξαφνικά αντιµέτωποι µε µηδενισµό των εκτάσεων και ποινές για τις δηλώσεις που έκαναν το 2021, σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια υπόθεση που θορύβησε όλους τους εµπλεκόµενους και έφερε λίγες µέρες µετά και ύστερα από «παρατηρήσεις» των αρµοδίων του Ελληνικού Κτηµατολογίου, νέα διορθωτική εγκύκλιο του Οργανισµού Πληρωµών σε µια προσπάθεια να εξοµαλυνθεί η κατάσταση και να µην µείνουν απλήρωτοι όλοι οι αγρότες των οποίων τα αγροτεµάχια «συµπίπτουν» µε αυτά που διεκδικεί το δηµόσιο.

Ωστόσο, οι εγκύκλιοι αυτές δηµοσιεύτηκαν ενόψει των διασταυρωτικών ελέγχων που καλούνται να πραγµατοποιήσουν οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ το επόµενο διάστηµα και πριν την εξόφληση της βασικής, όπως άλλωστε αναφέρεται σχετικά. Το ζητούµενο βέβαια είναι η όλη διαδικασία θα µπορέσει να υποστηριχθεί από το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να συµπεριληφθούν οι περιπτώσεις αυτές στην εξόφληση του τσεκ, κάτι που µοιάζει µάλλον απίθανο. Σηµειώνεται δε ότι εν προκειµένω ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εστιάζει στην άδεια χρήσης της γης, αλλά στην κυριότητά της, µε το πρόβληµα να εντοπίζεται κυρίως σε ορεινές και ηµιορεινές περιοχές, ειδικότερα της Κεντρικής και Βόρειας χώρας.