Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά βλέπουν και οι αγρότες της Ψαρής Φοράδας

29-09-22 | 17:06
Δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά βλέπουν και οι αγρότες της Ψαρής Φοράδας

Για μια πολύ διαφορετική χρονιά προετοιμάζεται φέτος και ο αγροτικός κόσμος της Ψαρής Φοράδας με το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και την έλλειψη εργατών γης να προβληματίζει ιδιαίτερα και να μην αφήνει πολλά περιθώρια για μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. 

Ο Νίκος Μαρουλάκης, πρόεδρος ομάδας παραγωγών και του συνεταιρισμού της Ψαρής Φοράδας, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι  δίνοντας μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας πως οι αυξήσεις σε όλα τα απαραίτητα εφόδια έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πως να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αλλά ούτε και να κάνει ανάλογους προγραμματισμούς.

Το κομμάτι των εργατών γης είναι επίσης ένα πρόβλημα που έχει γίνει φανερό στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας με τους παραγωγούς να αναζητούν πρόχειρες λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με μέσο όρο ιδιοκτησίας τα 7 με 10 στρέμματα ανά οικογένεια ο κ. Μαρουλάκης τόνισε πως μια οικογένεια ακόμα κι αν όλοι βοηθούν δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο συνεταιρισμός της Ψαρής Φοράδας, όπως λέει, για την ώρα πέρα από κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει, δεν έχει κλείσει κάποια συμβόλαια με κλειστές τιμές, κάτι που έγινε πέρυσι και δεν πήγε καλά, αφού οι τιμές κυμάνθηκαν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και έτσι οι αγρότες έπεσαν έξω.

Όπως λέει ο κ. Μαρουλάκης αυτή τη στιγμή  ακόμα κι αν έχουν γίνει από ορισμένους κάποιες καλές συμφωνίες σε ορισμένα είδη κηπευτικών, το ρίσκο παραμένει μεγάλο αφού το κόστος των μεταφορικών έχει εκτοξευτεί και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα σταματήσει κι αν τελικά θα μείνει κέρδος για τους παραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές των κηπευτικών αναμένεται να κινηθούν σε πολύ ψηλά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη για τους καταναλωτές κι αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί αβεβαιότητα αφού κανείς δεν αποκλείει να αλλάξουν οι συνήθειες των καταναλωτών και να περιορίσουν την κατανάλωση.