Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Δ. Μινώα Πεδιάδας: Επελαυνει ο δακος, ρημάζει τα λιοφυτα

27-08-22 | 09:09
Δ. Μινώα Πεδιάδας: Επελαυνει ο δακος, ρημάζει τα λιοφυτα

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα λιοφυτα του Δ Μινώα Πεδιάδας, καθώς ο φακός επελαυνει, ρημαζοντας τον ελαιοκαρπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς της περιοχής υπάρχουν λιοφυτα στα οποία η ζημιά ξεπερνά το 70%!

Αιτία σύμφωνα με τους ίδιους είναι από τη μια οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τη φετινή χρονιά στην Κρήτη και από την άλλη οι ελλιπείς ψεκασμοί.

Δακοψεκασμοι, οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν είτε γίνονται λανθασμένα, είτε σε γίνονται καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις συμφωνα με το newshub.gr.

Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Πρώτα από όλα δεν επαρκούν τα κονδύλια που προβλέπονται για τη δακοκτονια στο Δήμο. Είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα δηλαδή σε σχέση με τις εκτάσεις που πρέπει να ψεκαστουν. Έπειτα υπάρχουν ενστάσεις και για σκευάσματα που χρησιμοποιούνται. Ενώ εκφράζονται και ενστάσεις για τους ψεκασμούς και τον τρόπο που αυτοί γίνονται, αλλά και το κατά πόσο πραγματοποιούνται στο μέγιστο βαθμό.

Άμεση λύση

Μπροστά στον κίνδυνο της ολικής καταστροφής οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν τη χορήγηση έκτακτων κονδυλίων και στην άμεση πραγματοποίηση νέων ψεκασμών.

Την ίδια στιγμή τίθεται και το ζήτημα της νέας καταγραφής των ελαιοδένδρων στην πεδιάδα του Αρκαλοχωρίου - Καστελλιου και φυσικά σε όλο το εύρος του Δήμου. Και αυτό γιατί τα δεδομένα που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης είναι παλιά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τωρινή πραγματικότητα. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι τα κονδύλια να βγαίνουν με βάση τα παλιά στοιχεία και όχι με τα νέα. Έτσι προυπολογιζονται χρήματα που αντιστοιχούν στα μισά περίπου ελαιόδεντρα από αυτά που έχει σήμερα ο Δήμος