Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Brexit: Αναβάλλεται η προσκόμιση υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών

07-05-22 | 09:00
Brexit: Αναβάλλεται η προσκόμιση υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών

Αναβάλλεται και φέτος η υποχρέωση της προσκόμισης υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών για την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία προϊόντων προέλευσης ΕΕ καθώς και της απαγόρευσης εισαγωγών νωπών κρεάτων ίδιας προέλευσης.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο του εμπορικού ακολούθου της Ελλάδας στο Λονδίνο γνωστοποιήθηκε ότι αναβλήθηκε εκ νέου η εφαρμογή προϋποθέσεων και ελέγχων για την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία προϊόντων υγειονομικού και φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα στη διαμόρφωση ενός νέου καθεστώτος τελωνειακών ελέγχων για τις εισαγωγές με ορίζοντα εφαρμογής το τέλος του 2023.

Έτσι, αναβάλλονται όλα τα μέτρα που θα επιβάλλονταν από τον Ιούλιο και καμία άλλη προϋπόθεση, επιπλέον εκείνων που ισχύουν σήμερα, δεν θα εφαρμοσθεί φέτος.

Συγκεκριμένα, αναβάλλεται:

– Η υποχρέωση προσκόμισης περαιτέρω πιστοποιητικών υγείας και πραγματοποίησης φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ.

– Η απαγόρευση και οι περιορισμοί εισαγωγής στη Μεγάλη Βρετανία νωπών κρεάτων προέλευσης ΕΕ.

– Η πραγματοποίηση των φυσικών ελέγχων σε Συνοριακούς Σταθμούς Επιθεώρησης (θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στον προορισμό των προϊόντων).

– Η υποχρέωση υποβολής Δήλωσης ασφάλειας εισαγωγών (Safety and Security Declaration) από τους Βρετανούς εισαγωγείς.

«Απαιτείται δράση από όλους για να μπορέσουν όσοι εμπλέκονται (εξαγωγείς και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες) στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να παρέχουν μια απρόσκοπτη, έγκαιρη υπηρεσία, εκμεταλλευόμενοι την δοθείσα παράταση, για τη διατήρηση του μεριδίου των εξαγωγών της χώρας μας σε φρούτα και λαχανικά προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αν είναι δυνατόν να διευρύνουμε το μερίδιο μας σ’ αυτήν», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου εξαγωγέων Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.