Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ στη Βιάννο – Αυξάνονται οι αναφορές για ζημιές από τη χαλαζόπτωση και τον υδροστρόβιλο

11-01-22 | 11:11
Αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ στη Βιάννο – Αυξάνονται οι αναφορές για ζημιές από τη χαλαζόπτωση και τον υδροστρόβιλο


Σε αυτοψίες για τις επισημάνσεις των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή της Βιάννου προχωρούν σήμερα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, την ώρα που αυξάνονται οι αναφορές για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία σε καλλιέργειες και άλλων περιοχών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ήδη έχουν ενημερωθεί από μέλη της οργάνωσης για ζημιές εκτός από την περιοχή της Βιάννου, στο Μεσοχωριό της Μεσαράς, σε περιοχές του Ρεθύμνου, των Σφακίων και ευρύτερα του Αποκόρωνα.

Χθες (9/1) ο ίδιος, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Εμπάρου Γιώργο Περογιαννάκη, επισκέφθηκαν χθες την περιοχή και είδαν από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και ο υδροστρόβιλος, σε ορισμένα θερμοκήπια.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης, οι ζημιές θα φανούν σε 2-3 ημέρες. «Δεν είναι μόνο ο ελαιόκαρπος που «ραβδίστηκε» από το χαλάζι που υπέστη ζημιά. Η χαλαζόπτωση, που είχε βέβαια τοπικό χαρακτήρα, προκάλεσε «πληγές» στον ελαιόκαρπο, ο οποίος παραμένει στα δέντρα, αλλά έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά. Τα χτυπήματα από το χαλάζι θα φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα οδηγήσουν σε σήψη τον ελαιόκαρπο» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο το 60% της ελαιοπαραγωγής της Βιάννου δεν έχει ακόμη συγκομιστεί. «Ευτυχώς, οι ζημιές από το χαλάζι αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, πάντως, αναφορά για ζημιές στον ΕΛΓΑ έχουν γίνει μόνο από την περιοχή της Εμπάρου, στη Βιάννο, όπου και θα βρεθεί σήμερα κλιμάκιο γεωπόνων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής του υποκαταστήματος Κρήτης του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης. Εφόσον διαπιστωθεί το πρόβλημα και πληρούνται οι προϋποθέσεις βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα γίνει αναγγελία και οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει εντός 15 ημερών από την εκδήλωση του φαινομένου να υποβάλλουν στους κατά τόπους ανταποκριτές τις δηλώσεις ζημιάς, για να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.