Αρνί: «Πετάει» στο ράφι, δύο φορές πάνω από την τιμή παραγωγού
Στη διπλάσια τιμή, αγοράζει την περίοδο αυτή ο καταναλωτής της Κρήτης το κρητικό αρνί, σε σχέση με την τιμή με την οποία πληρώνεται ο παραγωγός και η οποία έχει φτάσει τα 8,70 ευρώ το κιλό. Όμως, είναι η μόνη χρονιά, που η τιμή παραγωγού, του εξασφαλίζει την κάλυψη του κόστους παραγωγής από τη μια και από την άλλη ένα μικρό κέρδος, ενώ τα αρνιά που σφάζονται είναι ελάχιστα. Από κει και πέρα, μπαίνει το κέρδος των μεσαζόντων, που είναι οι ζωέμποροι και των λιανεμπόρων που είναι οι κρεοπώλες μέχρι το τελικό προϊόν να καταλήξει στο ράφι των καταναλωτών.
Τα στοιχεία αυτά δίνει στο newshub.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης, μεταφέροντας την πάγια θέση όλων των συλλόγων που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ότι σήμερα υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις και το φαινόμενο της αισχροκέρδειας σε βάρος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή. Και για να παταχθεί αυτή η αισχροκέρδεια θα πρέπει να καθοριστούν για τον παραγωγό η ελάχιστη εγγυημένη τιμή, με την οποία θα πληρώνεται για το προϊόν που παράγει.
Φυσικά, φέτος οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ήδη εκατοντάδες χιλιάδες αρνιά, έχουν σφαχτεί στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ευλογιάς και ήδη υπάρχουν παντού ελλείψεις στο αρνί, ακόμα και στην Κρήτη κάτι που δεν έχει προηγούμενο.
«Το αρνί αυτή την εποχή πάντα είναι ακριβό. Αρνιά σφάζονται ελάχιστα τώρα. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, αλλά ένα από τα αιτήματα μας, είναι να καθοριστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές. Και αυτό είναι ένα από τα αιτήματα που εξαφανίζουν την αισχροκέρδεια.
Δηλαδή, να καθοριστεί η κατώτατη εγγυημένη τιμή με βάση το κόστος και να μπορεί έτσι να τρώει και ο καταναλωτής το αρνί σε μια λογική τιμή, που θα μπορεί να πληρώσει», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.
«Αν ο κτηνοτρόφος σήμερα έπαιρνε κανονικά και την επιδότηση του, θα είχε την οικονομική δυνατότητα να δώσει το αρνί του και σε μια τιμή που να εξασφαλίζει και μία προσιτή τιμή για τον καταναλωτή», όπως επισημαίνει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.
Αναφορικά για τη σημερινή ψαλίδα των τιμών, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει: «Ο παραγωγός τώρα βγάζει τα έξοδα των αρνιών. Τα αρνιά έχουν τεράστια έξοδα. Στα 8,70 που σφάζονται τα αρνιά είναι μέσα στα λογικά πλαίσια η τιμή αυτή, ώστε να βγάλει ο παραγωγός τα έξοδα του και να βγάλει και ένα μεροκάματο. Αλλά αν οι επιδοτήσεις κοπούν ή μειωθούν, νομίζω ότι το αρνί θα είναι πάντα σε μια κατάσταση ακριβή. Δεν μπορώ να σας πω για την τιμή του καταναλωτή, γιατί κάθε κρεοπωλείο και κάθε αλυσίδα έχουν άλλες τιμές.
Σίγουρα πάντως υπάρχει μια διπλάσια τιμή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Υπάρχει αισχροκέρδεια αλλά δεν οφείλεται σε μας. Εμείς πρέπει να βγάλουμε τα έξοδα μας. Και αυτά τα έξοδα είναι σε όλα τα στάδια μέχρι να παραχθεί το αρνί. Είναι οι ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά φάρμακα και όλα τα υπόλοιπα που βαρύνουν έναν επαγγελματία αγρότη και κτηνοτρόφο».
Για το ενδιάμεσο κέρδος του ζωέμπορου και του κρεοπώλη, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης τονίζει: «Πρέπει και αυτοί να έχουν το κέρδος τους. Το έξοδο που κάνουν στα σφαγεία, πρέπει να περάσει στο κρέας. Στα κρεοπωλεία επίσης υπάρχει κι εκεί ένα κέρδος. Δηλαδή, ένα 15% και πάνω είναι το κέρδος του ζωέμπορου και άλλο τόσο του κρεοπώλη για να μπορούν να καλύψουν το κόστος τους και να έχουν και ένα κέρδος. Από κει και πέρα, φτάνουμε σε ένα σημείο, που θυμόμαστε το σλόγκαν της δεκαετίας του ’50 ότι «για να μπορείς να φας αρνί πρέπει να είσαι βοσκός»…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, είναι λογικό το κέρδος αυτό μέχρι το ποσοστό του 15%, αφού και για τον κρεοπώλη υπάρχει μεγάλο κόστος λειτουργίας της επιχείρησης του και προσπαθεί και αυτός να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
«Ένα ψυγείο για να δουλέψει να συντηρήσει το αρνί, άμα έχει μέσα 500 κιλά κρέας μπορεί ο κρεοπώλης να βγάλει τα έξοδα του. Άμα έχει ένα μικρό συνοικιακό κρεοπωλείο και χρειάζεται 1000 ευρώ το μήνα στα ψυγεία, πώς θα τα βγάλει πέρα; Η ενέργεια είναι πανάκριβη. Η ακρίβεια είναι πολυεπίπεδο θέμα», όπως επισημαίνει.
Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης αναφέρει ακόμη, ότι πέρυσι η τιμή παραγωγού του αρνιού είχε ξεκινήσει από τα 6,50 με 6,70 ευρώ το κιλό. «Ήταν διαφορετικές οι συνθήκες πέρυσι και είναι διαφορετικές οι συνθήκες φέτος. Τώρα σφάζονται ελάχιστα αρνιά πάντως. Υπάρχει η ευλογιά στην άλλη Ελλάδα. Η μέρα η επόμενη τι θα ξημερώσει δεν ξέρουμε»…