Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Αντιπροσωπεία του Δ. Φαιστού στο Γεωργαντά για τους εργάτες γης

04-06-22 | 12:09
Αντιπροσωπεία του Δ. Φαιστού στο Γεωργαντά για τους εργάτες γης

Την παράταση απασχόλησης εργατών γης από τρίτες χώρες που διέπονται από τη διάταξη 13 Α’ και η οποία λήγει την 1η Ιουλίου, θα επιδιώξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το Δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, στην οποία και συμμετείχαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Φασομυτάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανόλης Ορφανουδάκης, καθώς και ο Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ο Υπουργός τόνισε μάλιστα πως η επίλυση του γνωστού προβλήματος, αποτελεί προτεραιότητα του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, για να καθοριστεί ακριβώς το πλαίσιο επίλυσης όλων των θεμάτων που έχουν ανακύψει. 

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ακόμα, ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης απασχολεί διαρκώς κυβέρνηση και Υπουργείο, ενώ γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να δωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνατότητες στους παραγωγούς για να έχουν τα εργατικά χέρια που χρειάζονται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Υπουργός προς την αντιπροσωπεία του Δήμου Φαιστού, με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα πενταετούς άδειας εργασίας εποχικών υπαλλήλων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς, με ένα παράβολο των 100 ευρώ, δίνεται άδεια εργασίας για πέντε έτη, με την υποχρέωση αποχώρησης για τρίμηνο ανά έτος. Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το περιθώριο το οποίο δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο των εννέα μηνών, διευκρινίζοντας πως λειτουργεί παράλληλα και η δυνατότητα έως και 30 Σεπτεμβρίου της κατά παρέκκλιση άδειας εργασίας, δηλαδή εργασίας αλλοδαπών από τους οποίους λείπει η θεώρηση εισόδου. Ο Υπουργός ανέφερε τέλος ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στον παράτυπα ευρισκόμενο στη χώρα να δηλωθεί και να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες.

 «Μετά από τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Υπουργό διαπιστώσαμε πως γίνεται μια προσπάθεια, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία, για απλούστευση της διαδικασίας και των εγγράφων που απαιτούνται για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει:

«Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή και τους παραγωγούς μας, αλλά και να παρακολουθούμε το θέμα, το οποίο θέτουμε σε πρωταρχική προτεραιότητα, αφού από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του τόπου μας».