Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Αμπέλι: Πώς να αντιμετωπίσετε την φόμοψη

22-04-22 | 11:11
Αμπέλι: Πώς να αντιμετωπίσετε την φόμοψη

Οι αμπελώνες βρίσκονται ήδη στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών. Στις θερμότερες περιοχές οι βλαστοί των πρέμνων είναι πιο αναπτυγμένοι, ενώ στις ψυχρότερες περιοχές τώρα εκπτύσσονται από τους οφθαλμούς. Επιπλέον οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν μία ανάσχεση στην εξέλιξη της βλάστησης, ενώ σε περιοχές που αποτελούν θύλακες παγετού εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.

Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να λάβει χώρα η καταπολέμηση της φόμοψης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα πρέμνα και στην παραγωγή. Να σημειωθεί πως όποιος παράγοντας προκαλεί ανάσχεση της βλάστησης δυνητικά ευνοεί μία ενδεχόμενη προσβολή από την ασθένεια.

Ως εκ τούτου οι αμπελουργοί πρέπει να πραγματοποιήσουν τους δύο ψεκασμούς για την προστασία των αμπελώνων σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες των συνταγογράφων γεωπόνων.

Υπενθυμίζεται ότι η φόμοψη αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή  συνήθως 2 ψεκασμών, οι οποίοι διενεργούνται προληπτικά με κατάλληλα σκευάσματα λαμβανομένων υπόψη και των καιρικών συνθηκών αλλά και με το ιστορικό του κάθε αμπελώνα.

Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται στην έκπτυξη των οφθαλμών, ο δεύτερος μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου (7-8 ημέρες μετά). Πολύ πιο σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις διενεργείται και τρίτος ωιδίου.