Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Αλλαγές που «καίνε» τους Νέους Αγρότες, φέρνουν παρεμβάσεις

15-02-22 | 16:04
Αλλαγές που «καίνε» τους Νέους Αγρότες, φέρνουν παρεμβάσεις

Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών καθώς και του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου φέρνει εγκύκλιος της ειδικής υπηρεσίας εφαρμογής ΠΑΑ με θέμα τον διοικητικό έλεγχο των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

Οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο μετά από πολυάριθμες διαμαρτυρίες μελών του, απέστειλε σχετική επιστολη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγεκριμένα, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε επισημαίνει πως με την παρούσα εγκύκλιο επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) και αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και, εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.

Πέραν των παραπάνω, το Επιμελητήριο στην ίδια επιστολή επισημαίνει τον τεράστιο φόρτο εργασίας των μελών του που εργάζονται στις Διευθύνσεις Γεωργίας και ασχολούνται με τους διοικητικούς ελέγχους, αφού παράλληλα ασχολούνται με την ολοκλήρωση των πληρωμών των Νέων Γεωργών του Α’ Κύκλου (2η δόση), με αιτήματα πληρωμών του Υπομέτρου 4.1 τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και με τις αξιολογήσεις του 3ου κύκλου του Υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών. Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται επιπλέον και οι επιτόπιες επισκέψεις για τον έλεγχο των κηπευτικών καλλιεργειών.

Για την αποφόρτιση των Διευθύνσεων Γεωργίας και ταυτόχρονα την τάχιστη πληρωμή των ωφελουμένων από τα μέτρα του Π.Α.Α.. το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών (όπως π.χ. είναι η τηλεπισκόπηση), οι οποίες μάλιστα επιτρέπουν και έλεγχο σε παρελθόντα χρόνο, κάτι που δεν είναι εφικτό με την επιτόπια επίσκεψη.