Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Αγροτικό ρεύμα: Οι δικαιούχοι και το ύψος της επιδότησης

16-02-22 | 11:58
Αγροτικό ρεύμα: Οι δικαιούχοι και το ύψος της επιδότησης

Πήρε ΦΕΚ η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης, με την οποία καθορίζεταιτο ύψος της επιδότησης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, η περίοδος κατανάλωσης.

Η επιδότηση για όλα τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος αφορά στην κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή.

Όπως επισημαίνει το ΦΕΚ, η ενίσχυση για κάθε δικαιούχο δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Η επιδότηση χορηγείται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Κανονισμού της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση λογαριασμών σε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, στους οποίους θα συμψηφίζεται η επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει χρεωθεί για τη χρήση περιόδου Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021.

Δικαιούχοι της επιδότησης

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και συνδέονται στην χαμηλή ή/ και μέση τάση, καθώς και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές μέσης ή/και χαμηλής τάσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτικά, για το μήνα Φεβρουάριο του 2022, η σχετική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2022 και να επαναλαμβάνεται κάθε τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Ο αρμόδιος διαχειριστής δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα αναλυτικά στοιχεία που υπέβαλαν οι Προμηθευτές για κάθε μήνα, στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία εντός 10 ημερών από την αποστολή των στοιχείων από τους Προμηθευτές και για κάθε μήνα:

-τις πραγματικές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων που καταμετρήθηκαν από τον αρμόδιο διαχειριστή και εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και τους προμηθευτές οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις παροχές κατά την περίοδο αυτή.

Ο ΔΑΠΕΕΠ από την πλευρά του εντός 10 ημερών από την σχετική ενημέρωση από τους προμηθευτές ελέγχει τα ποσά που πρέπει να πιστωθούν και προβαίνει στην πίστωση των ποσών της επιδότησης.