Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Νίκος Μαυρομανωλάκης: Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον πρωτογενή τομέα

19-10-23 | 15:19
Νίκος Μαυρομανωλάκης: Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον πρωτογενή τομέα

Κοµβικό «εργαλείο» για την ποιοτική και την ποσοτική αναβάθµιση των πολυετών καλλιεργειών αποδεικνύεται η µετασυλλεκτική, επικουρική ή και βασική, λίπανση ιδίως όταν συνδυάζεται µε εφαρµογές στο έδαφος και στα φύλλα των φυτών µε τεχνολογικά προηγµένα προϊόντα θρέψης.

∆έντρα εξουθενωµένα, έπειτα από ιδιαίτερα παραγωγικές χρονιές, εάν τραφούν σωστά, αµέσως µετά τη συγκοµιδή, αναζωογονούνται και έτσι µπαίνουν πολύ πιο έτοιµα στο ξεκίνηµα της επόµενης καλλιεργητικής περιόδου, θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση των αποδόσεων και για τον περιορισµό της επίδρασης του φαινοµένου της παρενιαυτοφορίας.

Η ανάγκη στήριξης των δέντρων καθίσταται ακόµη πιο επιτακτική, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, καθώς, όπως φάνηκε φέτος µε την ακαρπία της ελιάς, οι επιπτώσεις της µπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνες, για όσους παραγωγούς αφήνουν τα δέντρα τους «ανοχύρωτα», σε ολοένα και πιο συχνές στρεσογόνες (ξηρασία, παγετοί, βροχές) κλιµατικές συνθήκες.

Παρά τα προφανή πλεονεκτήµατα, προς το παρόν, τουλάχιστον, στην Ελλάδα η πρακτική της µετασυλλεκτικής λίπανσης -αν και χρόνο µε το χρόνο κερδίζει έδαφος- εξακολουθεί να µην είναι ευρέως διαδεδοµένη, παρότι δεν επιβαρύνει το συνολικό κόστος της λίπανσης, αφού το µόνο που προϋποθέτει είναι χρονική αναδιάταξη των εφαρµογών της.

Οι επισηµάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ηµερίδας για τη σηµασία της µετασυλλεκτικής λίπανσης, που διοργάνωσε η Timac Agro | ΛΥ∆Α, στις 11 Οκτωβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής.

Μεταξύ άλλων, ενδιαφέροντα αποτελέσµατα από τη χρήση του DUOFERTIL TOP 36 PK, έδειξε στο ακροατήριο και ο Νίκος Μαυροµανωλάκης - Γεωπόνος & Σύµβουλος Θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, στη ∆υτική Κρήτη, µε προϋπηρεσία στη Χαλκιδική. 

«Εφαρµόστηκε για τρία χρόνια σε βερίκοκα και κυρίως ελιές στη Χαλκιδική και είδαµε ότι στα ασβεστοχώµατα της περιοχής, όπου έχουµε µεγάλο πρόβληµα µε τη δέσµευση του φωσφόρου τα δέντρα ανέκαµψαν και η διαφορά ήταν θεαµατική. ∆έντρα που στην ακαρπία του 2021 επειδή είχαν δεχθεί δύο χρονιές λίπανση µε DUOFERTIL TOP 36 PK δεν αντιµετώπισαν πρόβληµα, ήταν σαν κανονική χρονιά», τόνισε και πρόσθεσε πως ανάλογα καλά αποτελέσµατα καταγράφονται φέτος και στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αστερουσίων, που είναι πρότυπο οργάνωσης και και µε την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει κατάφερε µε την χρήση των  προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, να έχει θεαµατικά αποτελέσµατα παρότι υπάρχει ακαρπία και στην Κρήτη.