Μεσαρά: Εντυπωσιασμένοι οι φοιτητές του κορυφαίου γεωπονικού Πανεπιστημίου στον κόσμο από τους πρωτοπόρους του Α.Σ. ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων
Κοντά στη Φύση της Κρήτης και τον πρωτογενή τομέα, βρέθηκαν φοιτητές και καθηγητές του κορυφαίου γεωπονικού Πανεπιστημίου του κόσμου, του Wageningen University and Research από την Ολλανδία, μέσα από την επίσκεψη τους στα γραφεία και τους ελαιώνες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων.
Οι καθηγητές – ερευνητές και οι φοιτητές επισκέφθηκαν στις 21 Οκτώβρη 2022 τις εγκαταστάσεις του πρωτοπόρου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων και πραγματικά έμειναν εντυπωσιασμένοι.
Πρόκειται για μια επίσκεψη που έγινε στα πλαίσια των ετήσιων εκπαιδευτικών ταξιδιών που οργανώνονται από το εν λόγω Πανεπιστήμιο και η επιλογή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων, κάθε άλλο από τυχαία ήταν. Γιατί αυτός ο Αγροτικός Συνεταιρισμός πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά, μετέχοντας στο πρόγραμμα «LIFE Ζωντανοί Ελαιώνες», έχοντας συνεργασία με το ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και άλλα πιλοτικά και ερευνητικά προγράμματα.
Συγκεκριμένα για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, τα μέλη της Ομάδας έχουν προσφέρει μέρος των ελαιώνων, με σκοπό να βελτιωθεί και να αναδειχθεί η βιοποικιλότητα και να πιστοποιηθούν τα οφέλη που προσφέρουν τα ελαιόδεντρα στο περιβάλλον, ώστε να υπάρχει τελικά ηθική και οικονομική επιβράβευση των παραγωγών.
Στο πλαίσιο λοιπόν των διεθνών συνεργασιών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κάθε φθινόπωρο τα τελευταία χρόνια οργανώνεται μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη από το Wageningen University and Research, με τη φετινή να περιλαμβάνει και την επίσκεψη στη Μεσαρά.
Σε εγκαταστάσεις και ελαιώνες
Οι φοιτητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, αρχικά βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Εκεί τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Ιατράκης, τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και μέλη της Ομάδας. Στα γραφεία του Συνεταιρισμού φοιτητές και καθηγητές, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Ιατράκη και το υπόλοιπο Δ.Σ. για την ελιά, την παραγωγή ελαιολάδου, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τα οφέλη, αλλά ενημερώθηκαν ακόμη για τον τρόπο καλλιέργειας σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες, την παραγωγική κατάσταση της Κρήτης και της Ελλάδας, την εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν πράξη, προκειμένου το ελαιόλαδο να μπορέσει να γίνει ευρέως γνωστό και να αντιληφθούν άπαντες πως η θέση του στην διατροφική κατάταξη είναι μόνο η κορυφή!
Μετά το τέλος της συζήτησης, φοιτητές και καθηγητές, μετέβησαν σε έναν από τους ελαιώνες που μετέχουν στο πρόγραμμα «LIFE Ζωντανοί Ελαιώνες». Εκεί, ξεναγήθηκαν ανάμεσα στα υψηλού παραγωγικού δυναμικού ελαιόδεντρα του Συνεταιρισμού και συναντήθηκαν με την κα Κική Βαρίκου, υπεύθυνη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία - με κάθε λεπτομέρεια - τους εξήγησε όλη τη δράση που υλοποιείται για την αναγέννηση του τοπικού οικοσυστήματος και τα πολλά οφέλη που θα προκύψουν για τους αγρότες και όλη την τοπική κοινωνία. Στο τέλος της ξενάγησης καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είχαν την ευκαιρία να γευτούν κρητικά παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του συνεταιρισμού.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους ορεινούς όγκους των Αστερουσίων, είδαν και κατέγραψαν την ποικιλομορφία της περιοχής, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται λόγω της υπερβόσκησης και πως αυτό το πρόβλημα επηρεάζει την απορρόφηση των υδάτινων πόρων από τις ομαλές ή ραγδαίες βροχοπτώσεις στην διάρκεια του χειμώνα, μελετώντας ταυτόχρονα σε τι βαθμό, την άνοιξη και το καλοκαίρι , θα τις αποδώσουν στην πεδιάδα, τροφοδοτώντας τις καλλιέργειες και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Όλα τα παραπάνω είναι υψίστης σημασίας για την διατήρηση και την ισορροπία του οικοσυστήματος(χλωρίδα και πανίδα) και κατ’ επέκταση για τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα και σ’ αυτούς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Στο τέλος παρατέθηκε γεύμα στους επισκέπτες με θέα το κρητικό Λιβυκό Πέλαγος από τη μια και την οροσειρά των Αστερουσίων από την άλλη.
Για την επίσκεψη αυτή οι συνοδοί καθηγητές έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:
Μαρία Χριστοφορίδου, Βοηθός Εκπαίδευσης Wageningen University and Research
«Οι φοιτητές μετέχουν στο Πρόγραμμα Σπουδών «International Land and Water management». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος επισκέφθηκαν φέτος την Κρήτη, με σκοπό να δουν πως γίνεται εδώ η διαχείριση του νερού και όχι μόνο.
Οι φοιτητές έχουν επισκεφθεί φράγματα, υποδομές κ.α. με στόχο να δουν τις διαφορετικές χρήσεις του νερού (πρωτογενής τομέας, ύδρευση, άρδευση κτλ). Επίσης, επειδή το πρόγραμμα σπουδών τους έχει να κάνει και με τη διάβρωση του εδάφους για αυτό έχουμε επισκεφθεί και βουνά, με σκοπό να δουν τι συμβαίνει εκεί, με τις βροχοπτώσεις, την υπερβόσκηση σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και τι γίνεται με την αγροτική παραγωγή.
Είναι η έκτη χρονιά που ταξιδεύουμε στην Κρήτη και φέτος, από την επίσκεψη μας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων, μείναμε εντυπωσιασμένοι. Η πρόταση έγινε από το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά πραγματικά νομίζω ότι η επίσκεψη ήταν άκρως επιτυχημένη. Ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή και την φιλοξενία».
Δρ. Jerry (Γεράσιμος) Maroulis, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lincoln
Eμπνευστής της φετινής επίσκεψης στην Κρήτη ήταν ο Δρ. Jerry (Γεράσιμος) Maroulis που μένει στη Νέα Ζηλανδία, εργαζόταν στο Wageningen University and Research και πλέον είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lincoln.
«Το 2015 είχα την ιδέα για να ξεκινήσουν οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην Κρήτη. Ο λόγος της φετινής επίσκεψης στα Αστερούσια είναι το ενδιαφέρον που έχει η περιοχή για εμάς. Αναζητούμε περιοχές με ιδιαιτερότητες στο νερό και έδαφος και ήταν καλό για τους φοιτητές να ενημερωθούν για τις Οργανώσεις και τους Συνεταιρισμούς, μέσα από την επίσκεψη στο συγκεκριμένο Αγροτικό Συνεταιρισμό. Να ενημερωθούν από τους αγρότες για τη χρήση της γης και του νερού, αλλά και για τη ζωή στα Αστερούσια. Γιατί η ζωή στην Ολλανδία είναι τελείως διαφορετική. Και αυτά που είδαν δεν μπορούν να αποτυπωθούν μέσα από ένα βιβλίο, αλλά μέσα από την άμεση επαφή, με έναν Συνεταιρισμό που λειτουργεί με τέτοιο επαγγελματισμό».
Σαο Μέι Γιανγκ, Καθηγήτρια στο Wageningen University and Research
«Στόχος μας μέσα από αυτή την επίσκεψη ήταν οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τη Φύση στην Κρήτη και τους ελαιώνες της Μεσαρας. Ενδιαφερόμαστε για αυτή την περιοχή, γιατί έχει ιδιαίτερο κλιματολογικό και εδαφολογικό ενδιαφέρον. Θέλαμε να μάθουμε πως οι αγρότες διαχειρίζονται τη γη τους για υψηλή παραγωγή λαδιού, σε συνδυασμό με την αρμονική συνύπαρξη τους με το περιβάλλον».