Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Tι καταγράφεται στην αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη

31-07-21 | 10:00
Tι καταγράφεται στην αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη

Η πορεία του ελαιολάδου τόσο στην Κρήτη και την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη γενικότερα συνεχίζει να αποτελεί σημείο συζήτησης μεταξύ των ελαιοπαραγωγών.
Συμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΣΕΔΗΚ στην Κρήτη χαρακτηριστικά έχουμε πτώση τιμών στο ελαιόλαδο την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη, ταυτόχρονα ο ΣΕΔΗΚ όμως βλέπει άνοδο στην Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, οι τιμές για λάδι οξύτητας 0,3ο στην Κρήτη έπεσαν στα 3,20 €/kg, ενώ στην Πελοπόννησο αυξήθηκαν στα 3,65€/kg. Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές δείχνουν να παραμένουν σταθερές και στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο κυμαινόμενες στα 3,10 €/kg.

Σχεδόν 300.000 τόνους, για την ακρίβεια 294.537 τόνοι, υπήρχαν στις δεξαμενές στην Ιταλία το τέλος Ιουνίου 2021. Εξ ’αυτών οι 266.000 τόνοι είναι χύμα και οι 8.000 συσκευασμένο/τυποποιημένο.

Η μεγάλη πλειοψηφία, το 72% είναι έξτρα παρθένο, 9% το λαμπάντε και μόνο 1% το κοινό παρθένο και ένα 9% το πυρηνέλαιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση των τιμών και τις εξελίξεις των αγορών είναι η σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Εν σχέσει με το τέλος Μαΐου 2021 παρατηρείται μια μικρή σχετικά μείωση των αποθεμάτων κατά 8%, γεγονός που εξηγεί το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε σύγκριση με πέρυσι, πολύ ενδιαφέρον έχει η σχετική σταθερότητα των συνολικών αποθεμάτων, 294.000 τόνοι φέτος έναντι 318.000 πέρυσι (-7.5%).

Όμως μέσα εδώ «κρύβεται» μια μεγάλη διαφορά καθώς τα ιταλικής καταγωγής έξτρα παρθένα μειώθηκαν κατά 24% με σχεδόν ισόποση αύξηση των εισαγομένων από Ισπανία και Ελλάδα κατά 25% εκτοξεύοντας έτσι τις ιταλικές τιμές παραγωγού. Για τις τιμές και την πορεία του λαδιού το olivnews.gr αναφέρει:

«Η αγορά του ελαιολάδου βρίσκεται σε θερινή νάρκη και οι συναλλαγές γίνονται με το σταγονόμετρο. Ίσως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αγοραπωλησίες λίγων βυτίων σε τιμές που προσφέρουν αγοραστές -πχ το 3,60 ex-work αναχώρηση στη Λακωνία- , όμως οι πωλητές προτιμούν να κρατήσουν τα ελαιόλαδά τους, των οποίων έτσι κι αλλιώς τα αποθέματα είναι στην Ελλάδα πολύ λίγα.

Αντιθέτως στην Ιταλία τα αποθέματα είναι αρκετά υψηλά για την εποχή αυτή, περί τους 300 χιλ. τόνους όπως γράψαμε στο olivenews.gr, γεγονός που ενισχύει και ερμηνεύει τη σχετική απραξία της εποχής.

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία όπου οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις υψηλότερες τιμές στα ράφια με αποτέλεσμα η κατανάλωση να δείχνει σημεία υποχώρησης θέτοντας δύσκολα διλήμματα στις εταιρείες τυποποίησης αλλά και στις κοοπερατίβες.

Για τις εκτιμήσεις της επερχόμενης εσοδείας 2021/22 αναφερθήκαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης εβδομάδας. Πάντως η πρώτη εικόνα για τη λεκάνη της Μεσογείου είναι αρκετά επιφυλακτική όσον αφορά τις αναμενόμενες ποσότητες.

Η αλήθεια είναι ότι άλλες εμπορικές περιόδους ο Ιούλιος ήταν αρκετά πιο δραστήριος»