Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Τι απάντησε η Περιφέρεια Κρήτης στην ερώτηση του Νίκου Χρονάκη για το πρόγραμμα δακοκτονίας

21-09-22 | 08:07
Τι απάντησε η Περιφέρεια Κρήτης στην ερώτηση του Νίκου Χρονάκη για το πρόγραμμα δακοκτονίας

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης συζητήθηκε η Επερώτηση που έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νίκος Χρονάκης  προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο με θέμα " Tην υλοποίηση και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δακοκτονίας σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς και το στάδιο που βρίσκεται η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων για την παρακολούθηση του προγράμματος δακοκτονίας και την φυτοπροστασία της ελιάς με σύγχρονα μέσα."

Απαντώντας η αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χουδετσανάκη Ειρήνη  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ότι η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη αφενός λόγω των αυξημένων πληθυσμών της διαχειμάζουσας γενεάς και αφετέρου λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του εντόμου, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλοί  δακοπληθυσμοί σε ορισμένα τμήματα του νησιού παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Συνέχισε αναφέροντας τα δεδομένα που υπάρχουν και τις ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κρήτης.  Αναφέροντας ότι έγινε η Διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού προμήθειας  δακοκτονιών υλικών, γίνεται η παρακολούθηση της εφαρμογής των από εδάφους δολωμάτων ψεκασμών ελαιόδεντρων. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα εκπονεί το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Βελτιστοποίηση της εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στην ΠΚ στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας με τη χρήση τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών (DacusSOS  2022-2024)». γίνονται ενημερωτικές συσκέψεις με τη ενεργή συμμετοχή εκπροσώπων  της  Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπεύθυνων Δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά  διαστήματα διαδικτυακές ενημερωτικές συσκέψεις τα αποτελέσματα των οποίων κοινοποιούνται με σχετικά δελτία τύπου στο ενδιαφερόμενο κοινό. Το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς συνεχίζεται κανονικά σε ολόκληρη την Κρήτη, με τη φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται από υψηλά  ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές. Ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο τρίτος ψεκασμός σε επίπεδο Κρήτης και αρχίζει η εφαρμογή του τέταρτου ενώ σε κάποιες Τ.Κ. αυτός έχει ολοκληρωθεί. 

Ότι με συνεχείς  δελτία τύπου συνιστάται στους παραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί, ενώ παρέχονται τεχνικές οδηγίες και εναλλακτικές αντιμετώπισης του δάκου, όπως  (α) η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, (β) η εφαρμογή  εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και  (γ) η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών. Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω  αύξηση των δακοπληθυσμών. Ότι Δείγματα ελαιόκαρπου εξετάζονται ήδη στα εργαστήρια του ΕΛΜΕΠΑ και του ΕΛΓΟ – Δήμητρα για εντοπισμό πιθανών μυκητολογικών προσβολών, προκειμένου να δοθούν άμεσα οδηγίες στους καλλιεργητές. 

Κατέληξε λέγοντας  ότι γενικά θεωρούμε ότι η διαχείριση της φυτοπροστασίας είναι η καλύτερη δυνατή, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την Κρήτη και τα εντομοκτόνα σκευάσματα. Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών η  καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο είναι δύσκολη , όμως  με συλλογική προσπάθεια επιχειρούμε  να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα η Περιφέρεια

"Ως περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης θεωρώ ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα του προγράμματος δακοκτονίας σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου και σε επίπεδο Κρήτης γιατί η φετινή χρονιά  χαρακτηρίζεται από υψηλά  ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ή παραλήψεις και γιατί  ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που μπορεί να καταστραφεί η καρποφορία  της ελιάς, Άρα να επέλθει στέρηση εσόδων των αγροτών της  ΚΡΗΤΗΣ . 
Συμπληρωματικά αναφέρω ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να υλοποιείται με ιδιαίτερο τρόπο στους ορεινούς όγκους όπου τα τρακτέρ είναι δύσκολο να προσεγγίσουν άρα θα πρέπει ο ψεκασμός να γίνεται  με ατομικές συσκευές (ψεκαστήρες)" τονίζει ο κ. Χρονάκης.