ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα δίχτυα των Αρχών επιτήδειοι για ενισχύσεις σε βοσκοτόπια χωρίς να έχουν ζώα!

Οπως έχει γράψει το newshub.gr ένα θέμα που έχει απασχολησει και τις Αρχές στην Κρήτη είναι αυτό με τα παράνομα δηλωμένα βοσκοτόπια. Ένα ζήτημα που έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά και συζητήσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί επι της ουσίας άκρη.
Eίναι ένα ζήτημα το οποιο έχει αναδείξει το newshub.gr μέσα από ρεπορτάζ του (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Στις 431 λοιπον από την περιοχή των Δωδεκανήσων ανέρχονται οι περιπτώσεις που δήλωναν «εικονικά» βοσκοτόπια για να λάβουν ενισχύσεις, εισπράττοντας παράτυπα το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ για το 2021 και 2022.
Τα νέα αυτά στοιχεία, ήρθαν στο φως με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου σημαντικού αριθμού αιτούντων ενισχύσεων με κύρια δηλούμενη καλλιέργεια «βοσκότοπο σε καλή κατάσταση» δηλαδή χωρίς δηλούμενο ζωικό κεφάλαιο. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από εισαγγελική εντολή αλλά και τις επισημάνσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γεωχωρικό έλεγχο των στοιχείων νόμιμης διάθεσης των αγροτεμαχίων – εκμεταλλεύσεων των αιτήσεων ΟΣΔΕ.
Ειδικότερα, τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή των Δωδεκανήσων από την διασταύρωση με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, έδειξαν πολύ ισχυρές ενδείξεις παράτυπων διαδικασιών και δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, και τα οποία διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές κατόπιν αιτήματός τους.
Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων που ανέρχονται στις 431 μοναδικές περιπτώσεις, είναι ότι κατά τους επιτόπιους ελέγχους σπάνια προσήλθαν οι ίδιοι οι αιτούντες στον έλεγχο. Αντίθετα προσέχονταν τρίτα πρόσωπα με τεχνική κατάρτιση, ενίοτε ο ίδιος άνθρωπος ως εκπρόσωπος πολλών αιτούντων, ακόμη και ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι των ΚΥΔ που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ με την χρήση συσκευών εντοπισμού GPS, είχαν ήδη μεταφορτώσει τα προς έλεγχο αγροτεμάχια στις συσκευές. Στις αρχές θα αποσταλούν και τα πρόσωπα αυτά και οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ που παρουσιάσθηκαν για την υπόδειξη αγροτεμαχίων, που όπως αποδείχθηκε τόσο από τα στοιχεία του Κτηματολογίου όσο και με πραγματικά συμβάντα κατά τους ελέγχους, συνειδητά παραπλανούσαν τους ελεγκτές.
Το συνολικό ποσό που υπολογίσθηκε ότι καταβλήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται περίπου στα 4,5 εκατ. ευρώ για τα έτη 2020 και 2021, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάκτησής τους. Σημειώνεται ότι χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν κατά την διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής του έτους 2022, δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις στους εμπλεκόμενους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως επισημαίνει «θα συνεχίσει την διαδικασία ελέγχου αλλά κυρίως την διαδικασία έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων 2022 για τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα αντιμετωπίσει κάποιο θέμα».
Τα χαρακτηριστικά της παρατυπίας
Η συγκεκριμένη υπόθεση η οποία συσχετίζεται με 3 Κ.Υ.Δ. με έδρα την Αττική, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Οι μεγάλες δηλούμενες εκτάσεις (1.000 έως 3.300 στρέμματα) βρίσκονται σε διαφορετική και απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα εκμετάλλευσης.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δηλούμενης καλλιέργειας.
Από τον γεωχωρικό έλεγχο των εκτάσεων βοσκοτόπων, βρέθηκε ότι σημαντικές εκτάσεις από τις δηλούμενες από τους 7 αιτούντες είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018 και 2019.
Για 4 αιτούντες, οι δηλούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου για το 2020, να ανήκουν στο Δημόσιο και για έναν, βρέθηκε επίσης, το 2021, οι εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.
Ενώ όλα τα κυκλικά μισθωτήρια είναι πολυετή, 4ετούς διάρκειας, από 1-10.1.2020 έως 31.12.2024, οι 6 από τους 7 δεν υπέβαλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) μετά το 2020, παρά τις σημαντικές ενισχύσεις που έλαβαν ως νεοεισερχόμενοι για την ΕΑΕ 2020.
Κανένας ιδιοκτήτης δεν προσκόμισε ισχυρά νομικά έγγραφα για την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν, παρά τα κυκλικά μισθωτήρια που είχαν υπογράψει.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η προστασία των Γεωργικών Ταμείων και η διαφάνεια στην καταβολή των Κοινοτικών Ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό, επισημαίνοντας ότι, οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων, πραγματοποιούνται πλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας και με την χρήση στοιχείων του Κτηματολογίου.
Σημειώνεται επίσηςότι, κάθε περίπτωση, μετά από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου, ελέγχεται με την χρήση νέων στοιχείων σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται άμεσα και στην περίπτωση ύπαρξης ευρημάτων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λαμβάνει μέτρα με βάση τις προβλεπόμενες από τους Κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες.
«Τα γεγονότα αυτά, αφορούν σε μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών, ενώ οι παραγωγοί που τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και αποτελούν την πλειοψηφία των παραγωγών, δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων τους», διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.