Μήνυμα συστήματος
Εγγραφη/συνδεση Εγγραφη/συνδεση
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Μάθετε περισσότερα

Κρήτη: Η απόφαση και το περιοριστικό μέτρο για τους εργάτες γης

19-09-23 | 07:08
Κρήτη: Η απόφαση και το περιοριστικό μέτρο για τους εργάτες γης

Aλυτο παραμένει το ζήτημα της ενίσχυσης των αγροτών της Κρήτης με εργάτες γης. Μάλιστα στις 3 Απριλίου 2023, σύμφωνα απόφαση που πάρθηκε για την Περιφέρεια Κρήτης, προβλεπόταν ότι ανά είδος απασχόλησης (εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες, υψηλή ειδίκευση)  οι θέσεις που προβλέφθηκαν είναι 14.740 και από αυτές οι 6.500 αφορούν ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας (εργάτης γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας κλπ).
 
Με δεδομένο το περιοριστικό πλαίσιο της απόφασης, οι τοπικοί φορείς, οι εκπρόσωποι των αγροτών, αλλά και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, τονίζουν πως η έλλειψη εργατών γης σε συνδυασμό με αυξημένο κόστος παραγωγής έχει οδηγήσει χιλιάδες παραγωγούς, κυρίως σε θερμοκήπια, σε αδυναμία συνέχισης των καλλιεργειών τους.
Το πρόβλημα εμφανίζεται με ακόμα μεγαλύτερη επίταση σε περιόδους συγκομιδής εποχικών προϊόντων, όπως τα σταφύλια και οι ελιές, με τους παραγωγούς να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες εργατικών χεριών. 

Για το θέμα αυτό κατέθεσε Ερώτηση ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φραγκίσκος Παρασύρης. Πιο συγκεκριμενα με ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εργασίας, Μετανάστευσης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ Παρασύρης,  τονίζει πως: «Τους τελευταίους μήνες, οι παραγωγοί, λόγω έλλειψης εργατών, ζητούν μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες, αντιμετωπίζοντας μια αρκετά χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία, η οποία συχνά τους επιβαρύνει και οικονομικά (πληρωμή παραβόλων). Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς με το ισχύον πλαίσιο οι εργάτες αυτοί έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα για διάστημα 9 μηνών, καθώς ύστερα από την παρέλευση αυτής της περιόδου είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης με αμφίβολη τη δυνατότητα επιστροφής τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και αν τους δοθεί άδεια επιστροφής, αυτή συνεπάγεται χρονικά με μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες και οι παραγωγοί δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες σε εργατικά χέρια, λόγω της εποχικότητας των καλλιεργειών»


Ο Βουλευτής Ηρακλείου κατάθεσε τα εξής ερωτήματα στους Υπουργούς:

•    Υπάρχει πρόθεση για την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την αμεσότερη ανανέωση αδειών διαμονής σε όσους εργάτες γης το επιθυμούν;
•    Ειδικά για τους μετακλητούς εργάτες που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να δρομολογήσουν διαφορετικές διαδικασίες σε συνεργασία με τις Πρεσβείες των χωρών προέλευσης;
•    Υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης του αριθμού αδειών που προβλέπονται για το 2023 και 2024, προκειμένου να μειωθεί η έλλειψη εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον τομέα του τουρισμού; 

Kαι η Ελένη Βατσινά

 Ενώ για το θέμα της έλλειψης εργατών γης κατεθεσε Ερώτηση και η βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά 

Στην ερώτησή της η Ελένη Βατσινά τονίζει ότι παρά τις αισιόδοξες προαναγγελίες προ μηνών, το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης δεν λύθηκε, με τους παραγωγούς στην Κρήτη, μάλιστα, να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια ιδίως κατά την περίοδο της συγκομιδής των σταφυλιών, των οπωροκηπευτικών αλλά και του ελαιοκάρπου.

Μεταφέροντας την αγωνία του αγροτικού κόσμου αλλά και τα ζητήματα που θέτει και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η βουλευτής ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επίλυση των γραφειοκρατικών ζητημάτων που συνιστούν προβλήματα στην έλευση αλλά και καθυστερήσεις στην άφιξη εργατών γης στην Ελλάδα, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να είναι διαθέσιμοι οι απαραίτητοι εργάτες γης για την καλλιεργητική περίοδο αλλά και για τη συγκομιδή.

Την ίδια ώρα, ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος του αυξημένου καλλιεργητικού κόστους, που αναπόφευκτα εκτοξεύει τις τιμές για τον καταναλωτή. Σε δήλωσή της, μάλιστα, ανέφερε:

Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, το κενό σε εργάτες γης δεν έχει καλυφθεί ακομη, οι εξαγωγές των προϊόντων μας - του χρυσού της Κρήτης - κινδυνεύουν μέρα με τη μέρα!
Το αποτέλεσμα; Χωράφια μένουν ακαλλιέργητα, η συγκομιδή πολλές φορές ... δε γίνεται και το τελικό προϊόν φτάνει πανάκριβο στα χέρια του καταναλωτή.
Ο συντοπίτης μας Υπουργός πρέπει να αναλάβει δράση άμεσα. Δε θα ανεχτούμε να βλέπουμε τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, μέρα με τη μέρα, να αργοπεθαίνει και να καταλήξει ο Κρητικός που ζει σε ένα προικισμένο, από κάθε άποψη, τόπο, να καταναλώνει εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα!