Κρήτη: Δεν παράγουμε ούτε κρεμμύδια και εισάγουμε από Αυστρία και Ολλανδία
Υπάρχουν φορές που αναρωτιέται κανείς τι παράγει η Κρήτη βλέποντας τόσα πολλά προιόντα εισαγωγής στην αγορά του νησιού.
Εδώ και χρόνια για να βρει κανείς στην αγορά του Ηρακλείου ντόπιο σκόρδο πρέπει να ψάξει πολύ.
Τα σκόρδα Κίνας έχουν κατακλύσει την αγορά και στην Κρήτη προκαλώντας προβληματισμό γύρω από το ότι κανείς ντόπιος παραγωγός δεν ασχολείται σοβαρά με μια όχι και τόσο απαιτητική καλλιέργεια ώστε να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες και να μην γίνονται εισαγωγές.
Και σαν να μην έφταναν τα σκόρδα σύντομα δυσεύρετο είδος θα είναι και τα κρεμμύδια.
Στην αγορά του Ηρακλείου κυρίως πωλούνται κρεμμύδια Βοιωτίας και τα ντόπια είναι ελάχιστα.
Πέραν αυτού όμως ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα καταστήματα με λαχανικά και φρούτα τον κύριο λόγο έχουν τα κρεμμύδια Αυστρίας και Ολλανδίας.
Δηλαδή στις χώρες αυτές με τους δύσκολους χειμώνες μπορούν να καλλιεργούν κρεμμύδια και δεν μπορεί η Κρήτη με το ήπιο κλίμα της και τις ιδανικές συνθήκες για κάθε είδους καλλιέργεια;
Και δεν μιλάμε για προϊόντα που πωλούνται σχεδόν τζάμπα ώστε να είναι ασύμφορη η καλλιέργεια τους αλλά για είδη που μπορούν να αποφέρουν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα στους αγρότες αρκετών περιοχών που έχουν ακόμα νερό να ποτίζουν, καθώς και τα σκόρδα και τα κρεμμύδια χρειάζονται νερό σε τακτική βάση.
Η εικόνα των εισαγόμενων αγροτικών ειδών που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών στην ευνοημένη κλιματολογικά Κρήτη σίγουρα πρέπει να προβληματίσει.
Και ειδικά η εικόνα στα είδη που κάποτε παρήγαγε και εξακολουθεί να παράγει (κάποια εξ αυτών) το νησί και τα έβρισκαν οι καταναλωτές παντού, όπως τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, οι πατάτες, οι ντομάτες κ.α.
Κι αν η δικαιολογία για είδη που εισάγουμε από χώρες της ΕΕ είναι το "η αγορά είναι ανοικτή" δεν υπάρχει η ίδια δικαιολογία για μαζικές εισαγωγές που γίνονται από Μαρόκο, Αίγυπτο, Κίνα, Τυνησία, Σκόπια.
newshub.gr